Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Augusztus 22. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: orientpress

Háromszáz tonna víz folyt el Fukushimában

Háromszáz tonna víz folyt el Fukushimában

A japán hatóságok a nukleáris balesetek skáláján hármas fokozatúnak, vagyis „súlyos incidensnek” minősítették szerdán a háromszáz tonna erősen sugárszennyezett víz elfolyását a fukusimai atomerőmű egyik tartályából. A kifolyt víz sugárszennyezettsége oly magas, hogy a mellette álló ember egy óra leforgása alatt akkora sugárdózist kapna, amely ötszörösen meghaladná az atomerőműben dolgozókra vonatkozó egyéves határértéket.

A japán atomipart felügyelő hivatal (NRA) szerdán közölte: tekintettel az elfolyt víz mennyiségére és erős szennyezettségére egyes szintről - amely csupán 'anomáliát' jelent - hármas fokozatúra változtatja az eset minősítését, ami már „súlyos incidens”. Ez a legsúlyosabb eset azóta, hogy 2011. végén sikerült úgynevezett „hidegleállás” állapotába hozni a nyolc hónappal korábban, március 11-én történt földrengésben és szökőárban megrongálódott atomerőmű három reaktorát.

A két évvel ezelőtti fukusimai atombaleset a legsúlyosabb minősítést kapta az úgynevezett INES-skálán, s előtte csak az 1986-os csernobili atomkatasztrófa érte el ugyanezt a hetedik fokozatot. A Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető vállalat, a TEPCO kedden közölte, hogy mintegy háromszáz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el egy tartályból. Előző nap figyeltek fel a szennyezett vizet tároló tartályok környékén kialakult tócsákra. Fél méterrel a víztócsák felett óránkénti száz millisievertes sugárzást mértek, míg egy ember számára a megengedett sugárdózis nem haladhatja meg az évenkénti egy millisievertet.

A TEPCO szerdai közölése szerint a víz továbbra is folyik a tartályból. Még mintegy 700 tonna maradt benne, a víz átszivattyúzását már megkezdték. A tartály alatti földet megvizsgálják, hogy kiderítsék, hol gyülemlett fel a nagy mennyiségű, erősen radioaktív víz. A TEPCO nem zárja ki, hogy a talajvízbe vagy onnan egyenesen a tengerbe szivárgott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).