Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Március 06. 15:05, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Hárommilliárdos károkozással vádolnak tatabányai gabonakereskedőket

Hárommilliárdos károkozással vádolnak tatabányai gabonakereskedőket

Hárommilliárd forintos csalással vádolja az ügyészség egy tatabányai gabonakereskedő cég két vezetőjét, akik a társaság fizetésképtelensége ellenére kötöttek szerződéseket és ezzel 191 sértettnek okoztak kárt

- közölte a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.

Reszl Ildikó főügyész tájékoztatása szerint a malomipari termékek gyártásával, gabona-nagykereskedelemmel foglalkozó társaság 2015-ben 2,7 milliárd forint üzemi veszteséget halmozott fel és 4,6 milliárd forint összegben nem tudott eleget tenni rövid lejáratú kötelezettségeinek.

A vádlottak hitelkérelmeit a pénzintézetek elutasították, mert a cég készpénzállománya alacsony volt és túlzottan eladósodott. A vállalkozás 2015. június végétől olyan tartozásokat halmozott fel, amelyeket már nem tudott kifizetni, ezért a tulajdonukban lévő, korábbi hitelek fedezetéül szolgáló ingóságokat értékesítettek.

Időközben hitelezők egy csoportja kétszázmillió forintos tartozás miatt a cég ellen felszámolást kezdeményezett. A társaság vezetői a további működés érdekében megegyeztek a hitelezőkkel és részletfizetést ajánlottak fel.

Az ügyészség szerint a vádlottak tudatában voltak annak, hogy a társaságnak 2015. június végétől nem volt reális lehetősége a megkötött szerződések kiegyenlítésére. A sértetteket nem tájékoztatták a fizetőképesség hiányáról, az alkalmazottakkal továbbra is köttettek szerződéseket gabonafelvásárlására.

A Tatabányai Járási Ügyészség a cég két vezetőjét különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja. A vádirat szerint haszonszerzés céljából tévedésbe ejtő, illetve tévedésben tartó magatartásukkal 191 sértettnek összesen mintegy hárommilliárd forint kárt okoztak.

Arra az esetre, ha a vádlottak az előkészítő ülésen beismerik a bűncselekmény elkövetését, az ügyészség az elsőrendű vádlottra öt év, a másodrendűre négy év börtönbüntetés kiszabását indítványozta. Kérte továbbá, hogy a felszámolás alatt álló gazdasági társasággal szemben 1,7 milliárd összegben rendeljenek el vagyonelkobzást - ismertette a megyei főügyész.

Címkék: csalás, gabona, kár, tatabánya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.