Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Április 27. 12:59, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztrációk: pixabay

Három év alatt megnégyszereződött a mobil adatforgalom

Három év alatt megnégyszereződött a mobil adatforgalom

A mobilinternet-szolgáltatást igénybe vevők száma 37 százalékkal nőtt, a felhasználók által bonyolított adatforgalom pedig több mint négyszeresére emelkedett 2015 és 2018 vége között

- derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss mobilpiaci jelentéséből.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott jelentést az NMHH a három legnagyobb, saját hálózatos szolgáltató, valamint a velük szerződött további kilenc szolgáltató kötelező, negyedévente esedékes adatszolgáltatása alapján állította össze. A jelentést félévente frissíti majd a hatóság - tették hozzá.

A jelentés szerint a mobiltelefon-szolgáltatást igénybe vevő felhasználók 11 milliós száma érdemben nem változott a vizsgált három év alatt, az indított hívásforgalom 11,9 százalékkal nőtt.

A feltöltőkártyás (pre paid) előfizetések piaci szerepe egyre kisebb: arányuk az összes előfizetésen belül az időszak eleji 43 százalékról 36 százalékra csökkent az időszak végére. A feltöltőkártyás szegmens mintegy 5 százalékkal részesedik a forgalomból.

A mobilinternet-szolgáltatás piacának jelentős bővülése döntően az okostelefonok elterjedésének köszönhető a jelentés szerint. Az okostelefonos kártyák száma a vizsgált három év alatt 40 százalékkal nőtt, meghaladta a 6 millió kártyát, ami az összes mobilinternet-kártya több mint 90 százalékát teszi ki. A nagyképernyős szegmensbe - ahol az előfizetők a mobilinternet-szolgáltatást számítógépen, tableten keresztül veszik igénybe - a három év alatt végig stabilan mintegy félmillió SIM-kártya tartozott.



Nagyképernyős készülékeken viszont jóval nagyobb mobilinternet forgalmat bonyolítanak az előfizetők, mint az okostelefonokon. A nagyképernyős szegmensben az egy SIM-kártyára jutó havi internetforgalom 2018 végén 19,37 gigabyte (GByte) volt, az okostelefonok felhasználói viszont csupán átlagosan nyolcadannyi, 2,41 GByte forgalmat bonyolítottak havonta. A forgalmi különbségek miatt a nagyképernyős szegmens részesedése a teljes adatforgalomból még az időszak végén is 37 százalék körül alakult.

A mobilinternet-forgalomnak 2015 végén még csak kevéssel több mint fele zajlott 4G hálózaton, 2018 végére a 4G hálózatok adatforgalmi részesedése 90 százalék felé nőtt.

A hanghívások döntő része 3G hálózaton zajlik, a belföldön indított hívások négyötödét a mobilszolgáltatók ezen keresztül továbbítják, kisebb részét 2G, illetve 4G hálózatokon.

A jelentés arra is kitér, hogy az uniós roamingdíj felárak eltörlésének köszönhetően 2017 harmadik negyedéve után a külföldön adatforgalmat bonyolító kártyák száma hozzávetőleg duplájára, a forgalom pedig négyszeresére nőtt a jelentés szerint.

A hívásforgalmat, illetve az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma alapján mért piaci részesedések nem változtak érdemben az elmúlt három évben: a Magyar Telekom vezet 45 százalék körüli részesedéssel, azt követi a Telenor és a Vodafone 27 százalék körüli aránnyal; utóbbi két társaság részesedései csak minimálisan térnek el egymástól. A saját hálózattal nem rendelkező szolgáltatók együtt sem érték el az egy százalékot.

A jelentésből az is kiderült, hogy az M2M - az emberi beavatkozás nélkül megvalósított, eszközök közötti kommunikációhoz kapcsolódó - SIM-kártyák száma évi 10-15 százalék körüli növekedéssel az időszak végére 1 millió darab fölé emelkedett.

Címkék: adatforgalom, mobil

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.