Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. November 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

Három elsőfilmest támogat a filmalap

Három elsőfilmest támogat a filmalap

Három elsőfilmes: Szilágyi Fanni, Fazekas Máté és Dér Asia Inkubátor Programban készülő alkotásainak szavazott meg filmgyártási támogatást a Filmszakmai Döntőbizottság.

Veszélyes lehet a fagyi címmel a Magyar Nemzeti Filmalap 67 millió forintos támogatásával készül Szilágyi Fanni (A csatárnő bal lába életveszélyes) első mozifilmje. A tervek szerint 2020 áprilisában kezdődik a "nyers, de szentimentális" film forgatása, mely egy szerelmi háromszögbe bonyolódó egypetéjű ikerpár története lesz két szemszögből elmesélve - közölte az MTI-vel hétfőn a filmalap.

A Veszélyes lehet a fagyi 2021-re készül el, producerei Pataki Ágnes és Kenesei Edina; a szereplőválogatás folyamatban van.

Fazekas Máté Kilakoltatás munkacímen készíti első mozifilmjét. A dramedy egy fiatal és elszánt bírósági végrehajtó és egy kilakoltatás előtt álló elkeseredett, idős néni heroikus küzdelmét mutatja be egy napba sűrítve. A filmalap 67 millió forintos támogatásával készülő Kilakoltatás különlegessége lesz, hogy női operatőr, Tóth Judit Evelin fényképezi.

A Kilakoltatás producere Osváth Gábor és Fülöp Péter, a forgatás késő tavasszal kezdődik Budapest külső kerületeiben. A főszerepekben a Kaszás Attila-díjas Orosz Ákos (Saul fia, Brazilok, Nyitva) és a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas, Érdemes művésze, Nagy Mari (Akik maradtak, Az ajtó) lesz látható. A végrehajtó húgát a Katona József Színházból ismert Mészáros Blanka (Guerilla) alakítja.

A filmalap 24 millió forintos támogatásával készülő, Nem haltam meg című dokumentumfilm egy sikeres, pörgős életet élő galerista mindennapjait követi, aki 51 évesen megtudja, hasnyálmirigy rákja van. A túlélés esélye alig 8 százalék, ő mégis a szembenézés lehetőségeként tekint betegségére: meg akar változni gyökerestül. A betegséget végül sikerül legyőznie, de mihez kezd a győztes csata után? - ismerteti a készülő film történetét a közlemény.

Dér Asia dokumentumfilmje a szembenézés és a változás lehetőségeit taglalja. A Nem haltam meg producere Meggyes Krisztina, Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur.

Kétéves előkészületet követően a forgatás novemberben kezdődik, a film a tervek szerint 2022-ben kerül mozikba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.