Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. December 13. 13:36, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Három dolog, ami miatt lehangol a Facebook

Három dolog, ami miatt lehangol a Facebook

Elmúlt már az az idő, amikor a Facebook pusztán barátokat kötött össze egymással.

Ma 800 millió felhasználó osztozik a közösségi téren, megváltoztak az oldal céljai és funkciói. A Facebook szoros részévé vált életünknek, ennek hatásai pedig nem csak virtuálisak.

A Harvard Business Review blogjának szerzője a Facebook életünkre gyakorolt negatív hatásaival foglalkozik, melyek a túl szoros virtuális kötődésből, és a félreértelmezett közösségi térből erednek.

Túl sok pozitív megerősítés
Facebookon óhatatlanul is összehasonlítjuk magunkat másokkal. Torzíthatja az énképet, ha életünket ismerőseink Facebookon megosztott élményeihez viszonyítva értékeljük, a közösségi felületeken ugyanis mindenki hajlamos csak pozitív történeteket megosztani. A megfelelő megerősítés és összehasonlítási alap hiánya oda vezethet, hogy saját életünket sokkal rosszabbnak érzékeljük, mint amilyen valójában.

Időnk elaprózódása
Ha nem is töltünk sok időt Facebookon, de gyakran látogatjuk az oldalt, már az is kizökkent a folyamatos munkavégzésből. A rövid, egyperces Facebook-pihenők azt eredményezik, hogy nem tudunk megfelelően koncentrálni az előttünk álló munkára. Hiába tűnik kevésnek a Facebookon eltöltött idő, az ide-oda váltásból eredő teljesítmény-csökkenés így is jelentős.

A közeli kapcsolatok leépülése
Míg sokan azzal érvelnek, hogy Facebookon sokkal közelebb kerülnek barátaikhoz a folyamatos jelenléttel, valójában egyre távolabb kerülnek a valódi, szorosabb kapcsolatoktól. A személyes találkozókat felváltja a Facebook chat; a képek, állapotok megosztása pedig azt a hamis érzetet kelti, hogy eleget foglalkozunk barátinkkal. Ezek az érintkezések viszont nem pótolják a személyes találkozás érzelmi, pszichológiai hatásait.

A teljes bejegyzést a Harvard Business Review blogján (angol nyelven) olvashatják. A cikk részletét magyarul a HVG.hu tette közzé.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.