Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Február 08. 10:12, kedd | Helyi
Forrás: Club TV

Harmadik böllérverseny Kőröstetétlenen

Harmadik böllérverseny Kőröstetétlenen

Három évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal böllérversenyt hirdetett Kőröstetétlen önkormányzata a ceglédi kistérség számára.

Elmondhatjuk, hogy a mai rendezvény már hagyományosnak mondható, hiszen ez a harmadik böllértalálkozó és verseny. A fejlődés az érdeklődés növekedése tetten érhető. Az első évben csak öt, tavaly már tíz, az idén 13 csapat nevezett. A böllérverseny célja, hogy felélesszük az emberekben azt az igényt, hogy ne a nagyáruházak húsboltjaiból vásároljanak, hanem saját portájukon neveljenek fel évente egy-két malacot, amelyet a hideg idő beálltával fel lehet áldozni a gasztronómia oltárán. Reméljük, hogy összehasonlítják majd, mennyivel másabb családi körben, közeli rokonok és szomszédok jelenlétében és segítségével eltölteni egy napot, miközben jókat beszélgetnek, eszegetnek, iszogatnak, mint elmenni és bevásárolni egy boltban. - mondta az interjú elején Pásztor Imre Kőröstetétlen polgármestere, majd folytatta. Az öregeink rendszerint nem is végeztek egy nap alatt a disznóvágással, hiszen ez egy társasági esemény volt, sok beszélgetéssel és nótázással. A második vagy harmadik napon becsomagolták a kóstolót, úgy engedték útjára a vendégeket.

A csapatok Tiszakécske kivételével a kistérségből érkeztek, már kora reggel ideszállították teherautóval a kellékeket, (üstházat, darálót stb.) majd hét órakor perszeléssel elindult a verseny. 13 órakor a böllértálak bemutatása következett, amelyeken a disznótorban szokásos ételeket kínálták a nagyhírű zsűrinek. A verseny végén az első három helyezett oklevelet kapott, a többiek pedig különdíjban részesültek. – fejezte be értékelését Pásztor Imre polgármester.

Kőröstetétlenen ismét találkoztunk a Pintér Gábor alezredes által vezetett Kék Fakanál csapatával. Évek óta részt veszünk különböző gasztronómiai versenyeken, voltunk már Budapesten, Berekfürdőn és a Ceglédi Laskafesztiválon is. Amellett, hogy az ilyen alkalom jó kikapcsolódás, még jobban összekovácsolja a résztvevőket, illetve új ismeretségek alakulnak ki. Hasznos azért is, mert új fogásokat, fortélyokat leshetünk el egymástól. A Kék Fakanál csapata a ceglédi rendőrkapitányság állományából kerül ki. Öt alapember van, akik járják a rendezvényeket, de gyakran jönnek velünk barátok, rokonok, ismerősök is. Fontos ez a rendezvény, hiszen a hagyományokat próbáljuk megőrizni a régi receptek alkalmazásával, és azzal is, hogy mi mindig mangalicát hozunk a versenyre, ezt a régi jó magyar fajtát. A mai áldozatunk a tápiószőlősi Pintér János barátunk farmjáról származik. Az eredménytől függetlenül a mi napunk már jól sikerült, hiszen jókedvűen a barátok között töltöttük el ezt a néhány órát – mondta Pintér Gábor alezredes, az abonyi rendőrőrs parancsnoka.


A Ceglédi Református Iskola tagintézménye lett a Kőröstetétleni Általános Iskola. Így természetes, hogy mi is részt veszünk a versenyen. Remélem, az idén is, mint már a korábbi két évben sikerül legalább a középmezőnyben végezni. – foglalta össze mondanivalóját Arany Zsolt a CRI igazgatója.




Dr. Ferenczi Norbert a kistérségi társulás vezetője optimistán tekintett a böllérversenyen végzett munkálatokra, annak ellenére, hogy csapata a rendezvényt megelőző pillanatokban kényszerűségből böllért váltott. Nagyon bízott abban, hogy ifjú Pálinkás Miklós és édesapja valamint barátai a szülőktől és nagyszülőktől ellesett módszerekkel elkészített disznótorossal komoly eredményt érhetnek el.

Óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt három év alatt a versenyző csapatok, ami a megjelenést, a környezetük rendben tartását, a higiénés szabályok betartását illeti. Az állatok perzselése és felbontása is szakszerű volt. – értékelte a böllérversenyt Mészáros István, a zsűri elnöke. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy a fogó pálinka alkoholtartalmától függően a böllértálon benyújtott „pályamunkák” eltérően sikerültek. Ez egy rövid, elegáns értékelés, de kritikaként meg kell jegyezni, hogy néhányan feleslegesen fűszerbemutatót tartottak, holott a hagyományos magyar fűszereken (só, bors, paprika, majoránna, fokhagyma) kívül szinte semmi másra nincs szükség csak a kellő figyelemre. A 13 induló csapatnak legkevesebb 13 féle ízt sikerült előállítani, de az első három helyezést érő produktumot viszonylag könnyen megtaláltuk. A többi tál szép is volt, jó is volt, de van még mit tanulni. A helyezettek mellett a különdíjak is gazdára találtak, közöttük elismerést kapott a legfiatalabb böllér és a „böllérvilág” fiatal asszisztense is.

További képek a galériában!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció