Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Szeptember 27. 10:44, kedd | Helyi
Forrás: infoCegléd

Hányan is vagyunk?

Hányan is vagyunk?

Várhatóan a jövő héttől Cegléden is sorra megszólalnak majd a csengők és a kaputelefonok. Az ajtóban „ismerős idegeneket”, a népszámlálási kérdezőbiztosokat üdvözölhetjük.

Tíz év után újra népszámlálás Magyarországon. Az adatrögzítéshez szükséges kérdőívek mától érkeznek a kérdezőbiztosokhoz, akik péntekig kézbesítik azokat a lakosság részére. A borítékban háztartásonként egy lakás- és egy személyi kérdőív szerepel majd.

A népszámlásban való részvétel mindenki számára kötelező, de a bevallás természetesen anonim, tehát a név feltüntetése nélkül történik. A mintegy 70 kérdés egy része a személyre, másik része a lakásra vonatkozik majd. A kérdések egy részére, az úgynevezett szenzitív kérdésekre nem kötelező válaszolni, a nemzetiség, anyanyelv, vallás, tartós betegség, fogyatékosság kérdéskörében a válaszadás önkéntes.

A mostani népszámlálásból többek között az is kiderülhet, hogy kis hazánkban hány hithű Star Wars rajongó él. A "Vállald a népszámláláson, hogy Jedi vagy" nevű Facebook-oldal arról buzdítja tagjait, hogy vallásunkra irányuló kérdéskörnél, válasszák az igazi, mindennap gyakorolt hitüket: a Jedi-rendet. A csoporthoz eddig több mint 2000-en csatlakoztak.

Idén először lesz lehetőség internetes adatközlésre. Az online kérdőív kitöltésére október 1-től 16-ig lesz lehetőség, melyre a lakáskérdőíven szereplő kóddal azonosíthatjuk magunkat. Az adatközlés 20-30 percet vesz igénybe, és ha az adott címről minden lakos adatait pontosan közlik, nem keresi fel őket a számlálóbiztos. Ellenkező esetben időpontot egyeztetnek a kérdőív kitöltéséről.

Az adatok közlésénél mindig "az adott eszmei időpont" alapján, az október 1-jén 0 órakor fennálló állapotokról kell nyilatkozni. Így alakulhat ki olyan furcsa helyzet, hogy aki az adatközlés és október 1. között született az adott háztartásban, az a mostani statisztikában még nem szerepel, de ugyanígy nem veszik figyelembe az október 1. után szerzett diplomát, állampolgárságot, vagy a családi állapotban beállt változás sem.

A számlálóbiztosokat a felmutatott igazolványukon túl a borítékon szereplő név, azonosítószám és telefonos elérhetőség összehasonlításával ellenőrizhetjük.

Az idei népszámlálás 234 millió forintba kerül. Az idei kampányára majdnem 70 millió forinttal kevesebbet költ a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), mint a tíz évvel ezelőtti.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció