Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Október 26. 16:02, szombat | Belföld
Forrás: mti

Hamarosan vádat emelhetnek a dunai hajóbaleset ügyében

Hamarosan vádat emelhetnek a dunai hajóbaleset ügyében

Befejezték a nyomozást a dunai hajóbaleset ügyében, hamarosan vádat emelhetnek - közölte a Fővárosi Törvényszék péntek éjszaka az MTI-vel.

Felidézték, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság nem jogerősen megszüntette a Viking Sigyn ukrán kapitányának letartóztatását, és kényszerintézkedésként elrendelte, hogy bűnügyi felügyeletét mozgását nyomon követő technikai eszközzel végezzék.

A nyomozási bíró megállapította, hogy az ügyészség által hivatkozott kényszerintézkedés alapjául szolgáló okok közül az eljárás jelenlegi szakaszában a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye, avagy a bizonyítás megnehezítése már nem áll fenn. A bizonyítékokat összegyűjtötték, a nyomozó hatóság elvégezte a szükséges bizonyítási cselekményeket, így azok veszélyeztetésére immár nincs kellő alap - tették hozzá.

A korábban hivatkozott elsődleges szaktanácsadói véleménnyel ellentétben az is megállapítható, hogy a hajóskapitány nem törölt adatokat a tőle lefoglalt mobiltelefonról, vagyis nem semmisített meg esetleges bizonyítékul szolgáló adatállományokat - írta a Fővárosi Törvényszék.

Változatlanul fennáll azonban a szökés, elrejtőzés veszélye. Tekintettel arra, hogy ennek megakadályozására enyhébb kényszerintézkedés is elégséges lehet, a nyomozási bíró a gyanúsított letartóztatásának megszüntetése mellett arról döntött, hogy bűnügyi felügyeletét rendeli el. A férfi nem hagyhatja el engedély nélkül a számára kijelölt lakást - emelték ki.

A bíróság végzésének indokolásában hangsúlyozta, hogy az ügyben korábban is több hónapig bűnügyi felügyelet alatt állt gyanúsított mindvégig betartotta a magatartási szabályokat, ami elégséges biztosítékul szolgál ahhoz, hogy a büntetőeljárás befejezéséig jelen legyen.

Mivel a bíróság végzése nem végleges, egyelőre nem szüntették meg a férfi letartóztatását - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.