Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Szeptember 24. 14:17, vasárnap | Helyi

Hagyományőrző felvonulás

Hagyományőrző felvonulás

A borús, esős időjárás ellenére is sokan részt vettek a délelőtti hagyományőrző felvonuláson. A résztvevők a Városháza elé érkeztek, ahol Szabó Antal előadásában hangzott el Kossuth toborzó beszéde. A Kossuth téren Dr. Csáky András polgármester köszöntötte a megjelenteket. A polgármesteri beszéd után Imregi Tibor, a Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend tagja vehette át a "Pro Vino Érdemérem" idei elismerését.

Dr. Csáky András polgármester ünnepi köszöntője:

A magyar történelem kivételes pillanata volt ez…

"A robotot és a dézsmát eltöröltük. Az adófizetés terheiben megosztoztunk. Az ország védelmének kötelességében megosztoztunk. És a népet minden alkotmányos szabadságnak részeseivé tettük." Így foglalta össze Kossuth Lajos 1848 szeptemberében a magyar országgyűlés néhány hónappal korábbi történelmi törvényalkotását. A korszakalkotó törvények közül a legfontosabb a jobbágyfelszabadításról szóló cikkely volt. Ennek jelentőségét, hatását a saját bőrén tapasztalhatta meg minden akkori magyar polgár és paraszt, bárhol is lakott az országban.

Tisztelt Emlékezők! Hölgyeim és Uraim!

Nekünk, ceglédieknek szintén új korszakot jelentett az 1848. esztendő. Ide is elérkeztek a márciusi pesti és pozsonyi hírek. Itt is megismerhették az április törvényeket. Elődeink is örülhettek a visszaszerzett szabadságnak. Aztán nyártól a harctéri események és ezekkel együtt a toborzás híre sem kerülte el a várost. De a környéken még béke volt, az ilyenkor szokásos nagy mezőgazdasági munkákat senki és semmi nem akadályozta.

1848. szeptemberében azonban szinte egyik napról a másikra Cegléd lett a hírek és az események központja. Egészen pontosan szeptember 24-én valamikor délelőtt járta be a várost a szenzációs és hihetetlen hír: jön Kossuth! A ceglédi emberek többsége bizonyára hallott már Magyarország akkori legnépszerűbb politikusáról. Néhányan, mint például a ceglédiek országgyűlési követe, Varga Sándor találkozhatott is már vele. Levelezett vele (pontosabban a kormánnyal) a ceglédi elöljáró, Csizmadi Gergely főbíró is. De Kossuth jó ismerősei és tiszteletreméltó hívei között tartották számon a városban Bobory Károly plébánost, aki valószínűleg Kossuth ceglédi fogadtatásából is kivette a részét.

Az emberek pedig türelmesen várakoztak Kossuth érkezésére a város központjában, a városháza előtt, a katolikus templom előtti téren, hiszen évszázadok óta itt tartották a népgyűléseket, ez volt a ceglédi fórum helyszíne. Most azonban senki sem a szokásos hivatalos közlemények ismertetésére számított. Hiszen addigra az országot délről fenyegető horvát fegyveres csapatokról is tudhattak már. Így történt, hogy piactéren egyre többen lettek és mire a zászlókkal, fegyverekkel felszerelt, több száz gyalogossal és cigányzenészekkel kísért menet megérkezett a térre, ott egy valóságos néptenger fogadta a nevezetes embert.

A fogadtatásról beszámolt a korabeli sajtó, innen tudjuk, hogy Kossuth Cegléden elmondott szavait hogyan hallgatták ott a téren. "Ha mi magunkat meg nem óvjuk, kiirtanak, elpusztítanak, a nemzetünket kitörlik az élő nemzetek sorából. Védelmezd hát magad szegény elárvult magyar nép! Ha véded magad, nincs mitől félned, mert veled az isten és az igazság" - idézte az egyik hírlap Kossuth szavait. "De hisz azok nem is voltak minden csendes kor szülöttének meghallani való szavak" - tette hozzá a másik szemtanú, Jókai Mór.

A ceglédi beszéd részleteit nem őrizte meg az emlékezet. De a legfontosabb tanulságot soha nem feledhetjük el. A magyar történelem kivételes pillanata volt ez, hasonlóan a másfél esztendős szabadságharchoz. Hiszen rövid időre ugyan, de valósággá lett a polgári demokrácia és a nemzeti függetlenség Magyarországon! A sikerhez vezető út fontos mérföldkövei közé tartozott a reformkori nemzedék önfeláldozó tevékenysége, az érdekegyesítés jelszavának hangoztatása és az alföldi parasztság számos bátor cselekedete. Mint István királyunk az Árpád-korban, Kossuth és kortársai a 19. században kijelölték a magyarság számára járható út irányát.

Százhetvenöt év múltán most, 2023-ban felszabadultan emlékezhetünk a dicsőséges múltra, ama tehetséges nemzedékre, köztük városunk egykori lakóira, a történelmi tettekre, és az itt, ezen a téren elhangzott kossuthi beszédre. Kevés település dicsekedhet ilyen történelmi örökséggel, amelyet a világ szellemi kulturális öröksége között is számon tartanak. Ez a három nap, az idei rendezvények, a kiállítások, az előadások mind-mind erre emlékeztetnek. De a Kossuth-kultusz ceglédi hagyományának éltetése a ceglédi hétköznapokhoz is hozzátartozik. Bizonyság erre az itt található tizenegy Kossuth-emlékhely, a Múzeum Kossuth-gyűjteménye, a várost felkereső vendégek által kedvelt programok, a kiadványok, az emléktárgyak és Kossuthról szóló adatok gyűjteménye.

A hosszú kort megélő Kossuthhoz természetesen a távolba is eljutottak a személyével kapcsolatos tisztelet, rajongás, és szeretet jelei. Sokan személyesen is felkeresték a turini remetét, hogy elmondhassák neki, mennyire tisztelik őt. Bár nem kereste, de méltányolta a megtiszteltetés minden demokratikus formáját. "Ha a múltban némely nagy dolognak lehettem eszköze, az érdem a népé, nem az enyém. Én csak tükör voltam, mely a kapott világosságot visszasugározta. A világ a nép vala" - hárította el a túlzó dicséreteket.

Mi, a 21. században azonban helyette már kimondhatjuk: a modern Magyarország megteremtésével kapcsolatos érdemei felülmúlhatatlanok.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

(Fotó: Kisfaludi István) További fotók lentebb a kapcsolódó gaériában.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására