Hírek
2022. Augusztus 04. 13:40, csütörtök |
PR
Forrás: (x)
HACCP igazolás – a garantált élelmiszerbiztonság
Az ipar és a gazdasági termelés összes területére vonatkoznak bizonyos szigorú jogszabályok és betartandó előírások.
Ez fokozottan igaz, ha fogyasztási cikkekről, elsősorban élelmiszerekről beszélünk. A HACCP az élelmiszeripari jól ismert keretrendszere, mely lefekteti az alapszabályokat.
Szabványosított élelmiszerbiztonság
Élelmiszerekkel napi szinten érintkezünk, vásároljuk, fogyasztjuk azokat, boltokba, éttermekbe járunk, vagy épp otthon készítjük el az aznapra szánt ételeket. Az élelmiszerek útja ugyanakkor nem a boltok polcain vagy épp a kifőzdék konyháján kezdődik. Az élelmiszeripari szabályok és ezen belül is a HACCP is kifejezetten a „termőföldtől az asztalig” elvet tartja szem előtt. Az élelmiszerek útját tehát a legelső lépcsőfoktól az utolsó, a fogyasztást közvetlenül megelőző pontig követik és szabályozzák.
A HACCP mozaikszó röviden összefoglalva a veszélyelemzést és a kritikus ellenőrzőpontokat takarja. Egy olyan keretrendszert alkot, melyen belül egyszerűbben és átláthatóbban ellenőrizhetők és szabályozhatók az élelmiszeripari szereplők, legyen az termelő, gyártó vagy épp szolgáltató. A cél az élelmiszerbiztonság elérése és ezzel a fogyasztói elégedettség növelése. A HACCP igazolás pedig éppen az előbbi meglétét tanúsítja a vállalkozások számára.
Igazolt minőség
A HACCP igazolás az élelmiszeripari szereplők számára – legyen az bármelyik kisebb szegmense – nem lehetőség, hanem kötelesség. Az élelmiszerek értékesítése és feldolgozása is e keretrendszer szabályaihoz kell, hogy igazodjon. A HACCP több területtel is foglalkozik: munkaeszközök, munkaerő, műveletek, tárolás, minőség és még sorolhatnánk. Lényegében minden olyan higiéniai és élelmiszerbiztonsági kérdés ide tartozik, mely az élelmiszerek életútja során felmerülhet.
Egy HACCP igazolás nem csupán az élelmiszeripari szereplők, vendéglátóegységek és üzletek szempontjából lényeges, hanem a fogyasztók számára is jelképes fokmérő. Az elérhető minőség mindenki számára kiemelten fontos, a vásárlók a pénzükért szeretnének megfelelő minőségű árukhoz jutni. A HACCP igazolás számukra is jelzi, hogy az adott hely megfelel a jogszabályi előírásoknak, az onnan beszerzett élelmiszerek pedig biztonságosan fogyaszthatók.
A rendszer ismerői
A HACCP igazolás megszerzése tehát nélkülözhetetlen, ugyanakkor a rendszer kritériumainak folyamatos fenntartása külön embert kíván. Így az élelmiszeriparban, kereskedelemben, vendéglátásban dolgozó szakemberek számára jó lehetőség lehet egy HACCP rendszergazda képzés is. Ez a képesítés minden olyan ismeretet megad a munkavállalóknak, melyek ahhoz szükségesek, hogy a kialakított HACCP rendszer kritériumait folyamatosan ellenőrizhessék, javíthassák, vagy épp fejleszthessék.
A HACCP igazolás tehát csak az első lépés, a rendszer szinten tartása pedig egy folyamatos feladat. Az élelmiszerbiztonság mindig is kiemelt fontosságú volt és napjainkban is az. Ennek tükrében pedig a HACCP rendszerekhez kapcsolódó munkakörök kifejezetten jó lehetőségeket tartogatnak. Az élelmiszerek és fogyasztók biztonsága pedig akár mások hivatása is lehet.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Március 06. 10:17, szerda | PR
K&H: a látvány mindent visz
az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről
2024. Március 06. 07:26, szerda | PR
Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli
Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.
2024. Február 27. 08:55, kedd | PR
Az otthoni szőnyegek négy előnye
Otthonunk dekorációjának részeként a különböző lakás textíliák, mint például a szőnyegek nagyszerű eszközök lehetnek. Egy minőségi szőnyeg azonban nem csak dekorációs jellegük miatt fontosak.
2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR
Benzinkutakat üzemeltetnek
A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat