Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Szeptember 09. 13:45, hétfő | Helyi sport

Győzött a birkózás!

Győzött a birkózás!

49 igen a birkózásnak

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Buenos Aires-i ülésén Jacques Rogge, a NOB elnöke bejelentette: a birkózás marad az ötkarikás programban a kiválasztásra javasolt három sportág közül. A 49 szavazatot kapó birkózás – mely 1900 kivételével mindig is az olimpiai program része volt – a baseball/softballt (24) és a fallabdát (22) előzte meg.

A NOB ezt megelőzően meghatározta a Tokiónak ítélt, 2020-as olimpiai játékok „magsportágainak” (azaz a fix helyet kapó sportágaknak) a névsorát, mely a következő: atlétika, evezés, tollaslabda, kosárlabda, ökölvívás, kajak-kenu, kerékpár, lovassportok, vívás, labdarúgás, tornasportok, súlyemelés, kézilabda, gyeplabda, cselgáncs, vizes sportok, öttusa, tékvandó, tenisz, asztalitenisz, sportlövészet, íjászat, triatlon, vitorlázás és röplabda. A fentiekhez kellett titkos, elektronikus szavazással megválasztani a huszonhatodik csatlakozót: ez végül a birkózás lett, nem is kis fölénnyel. Az első körben megkapott abszolút többség biztosította is a sportág közvetlen ötkarikás jövőjét.

A közvélemény által erősen kritizált szabályokon is változtattak, méghozzá a támadó birkózás segítésével.

Megszüntették a kétperces meneteket és a golyóhúzásos sorsolásokat.
Ezentúl kétszer három percet birkóznak majd a felek, a pontok összeadódnak, s a bírók intésekkel büntetik a passzivitást.
A FILA ezek mellett úgy döntött, hogy a férfi és női birkózás közötti egyenlőtlenségek feloldása érdekében az olimpiai programban eddig szereplő hét-hét szabad- és kötöttfogású, illetve négy női súlycsoport helyett a jövőben, így már a 2016-os játékokon is minden fogásnem hat kategóriával szerepel majd.

Címkék: birkózás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:02, kedd | Helyi sport

Bajnoki elődöntős a Ceglédi KE

2024. Április 16. 11:46, kedd | Helyi sport

Döntetlen a Tata ellen

2024. Április 02. 16:50, kedd | Helyi sport

Győzelem a playout-ban

2024. Március 18. 11:29, hétfő | Helyi sport

Két verseny, két bronzérem