Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 14. 14:05, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Gyengülő pályát jósolnak a forintnak

Gyengülő pályát jósolnak a forintnak

Továbbra is pesszimistán látja a magyar fizetőeszköz pályáját a Goldman Sachs befektetési bank.

Szakértői szerint egész évben nyomás alatt maradhat a forint a magyar kormány és az IMF-hitel kapcsán létrejövő tárgyalások és azok kimenetele miatt - írja a Magyar Hírlap.

A Goldman Sachs modellje szerint a forint euróval szembeni árfolyama a 293-as szintnél van, míg a dollárral szemben tíz százalékkal túlértékelt. A befektetési bank devizapiaci szakértői elemzésükben rámutatnak: az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos visszalépés növelné azokat a kockázatokat, hogy Magyarország kiszorulna az állampapírpiacokról, illetve gyors forintgyengülést válthat ki az, ha az eurózóna jövőjével kapcsolatban alapvetően elbizonytalanodnának a piacok. Ugyanakkor a minapi előrelépés a hiteltárgyalások ügyében – az Európai Unió zöld jelzése – mérsékli a forint gyengülésével kapcsolatos rizikót, az egyezség megkötése mind az Európai Bizottsággal, mind a Nemzetközi Valutaalappal pedig stabilizálná a forint árfolyamát.

Ezzel együtt a bank közgazdászai hosszabb távon is arra számítanak, hogy a forint gyengülési nyomás alatt marad, így tartják a féléves távon korábban megjósolt 315-ös, illetve éves viszonylatban a 325 eurós célárfolyamot. Eközben a Societe Generale közgazdászai is forintgyengülésre „irányuló ajánlást” adtak ki ügyfeleiknek. Jelezték, Magyarország nehézkesen tudja majd megkötni a hitelmegállapodást, mindez pedig azt jelenti, hogy a forint igazi védőháló nélkül vág neki a kihívásokkal teli következő hónapoknak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni