Városlista
2019. december 16, hétfő - Etelka

Hírek

2012. Július 21. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyakorlatilag csődöt jelentett a spanyol Valencia tartomány

Gyakorlatilag csődöt jelentett a spanyol Valencia tartomány

Valencia mentőövet kért, a 10 éves spanyol CDS-felár pedig soha nem látott magasságokba emelkedett, miközben az európai pénzügyminiszterek a bankmentőcsomagról egyeztettek. Idén harmadszor a spanyol 10 éves kötvényhozamok ismét átlépték a lélektani határnak tartott 7 százalékos szintet. A madridi vezető tőzsdeindex az IBEX, több mint 4 százalékkal szakadt be.

Nemrég Katalónia követelt magának pénzügyi segítséget, most Valencia tartomány vezetősége jelentette be: mentőcsomag nélkül fizetésképtelenné válhat - számolt be róla a privatbankar.hu. A kormány által a tartományok számára kidolgozott mentőprogramban a súlyosan eladósodott tartomány vehet részt elsőként.Csak ebben az évben a spanyol autonóm tartományoknak 35,5 milliárd eurós adósságot kellene megújítaniuk. Ennek nagyobb részét még az év első felében, a legnagyobb gondban a déli tartományok lehetnek: így a már bóvliba vágott Valencia, a mentőcsomagot követelő Katalónia valamint Andalúzia.

A spanyol csődkockázatot jelző 10 éves CDS (credit default swiss) felár ismét meredeken emelkedni kezdett. Idén a mutató a Bankia feltőkésítésével kapcsolatos bizonytalanságok miatt emelkedett először történelmi csúcsra, akkor 536 pont volt. A görög választásokkor a mutató tovább emelkedett egészen 585 pontig. Ma 600 pontig emelkedett a spanyol államadósság-törlesztés leállásának kockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása, ez újabb történelmi rekord.

A spanyol kötvénypiacon továbbra is nagy a feszültség, a tegnapi aukció kudarca még az euró árfolyamát is gyengítette. A 10 éves kötvényhozamok ma ismét a veszélyesnek tartott 7%-os szint felé emelkedtek - ez nagy mértékben megdrágítja a spanyol államadósság finanszírozását.

És ha mindez nem volna elég, a spanyol pénzügyminiszter, Cristobal Montoro ismertette a kormány legújabb prognózisát. Ezek szerint Madridban jövőre már nem 0,2 százalékos gazdasági növekedést, hanem 0,5 százalékos recessziót várnak. Ehhez jön hozzá a 24 százalékos munkanélküliség, ami továbbra is a legmagasabb az Európai Unióban.

A romló kilátások pedig a kockázatkerülés felé hajtják a befektetőket. Közben egyre nagyobb az elégtelenség az utcákon, a kormány által bejelentett újabb megszorítócsomag miatt, melynek keretében az áfát is emelik például.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 16. 11:14, hétfő | Külföld

Kína veszélyforrás és inspiráló versenytárs is a NATO számára

Kína veszélyforrás és inspiráló versenytárs is a NATO számára - jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

2019. December 16. 05:00, hétfő | Külföld

Skót miniszterelnök: Johnson nem vétózhatja meg a függetlenségi népszavazást

Nicola Sturgeon skót kormányfő szerint Boris Johnson brit miniszterelnök nem vétózhatja meg a skót függetlenségről tartandó újabb népszavazást és nem kötheti Skóciát akarata ellenére Nagy-Britanniához.

2019. December 15. 09:09, vasárnap | Külföld

Ékszerként használt, 8500 éves emberi fogakat fedeztek fel Törökországban

Ékszerként használt, 8500 éves emberi fogakat fedeztek fel a kutatók Törökországban - derült ki egy új tanulmányból, amely szerint a lelet ritkasága azt sugallja, hogy a fogak szimbolikus jelentőséggel bírtak.

2019. December 15. 08:19, vasárnap | Külföld

Néhány centiméter mélyen víz lehet a Marson

Akár méhány centiméter mélyen már lehet víz a Marson - derült ki a Geophysical Research Letters című szaklapban a héten bemutatott tanulmányból.