Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2012. Július 21. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyakorlatilag csődöt jelentett a spanyol Valencia tartomány

Gyakorlatilag csődöt jelentett a spanyol Valencia tartomány

Valencia mentőövet kért, a 10 éves spanyol CDS-felár pedig soha nem látott magasságokba emelkedett, miközben az európai pénzügyminiszterek a bankmentőcsomagról egyeztettek. Idén harmadszor a spanyol 10 éves kötvényhozamok ismét átlépték a lélektani határnak tartott 7 százalékos szintet. A madridi vezető tőzsdeindex az IBEX, több mint 4 százalékkal szakadt be.

Nemrég Katalónia követelt magának pénzügyi segítséget, most Valencia tartomány vezetősége jelentette be: mentőcsomag nélkül fizetésképtelenné válhat - számolt be róla a privatbankar.hu. A kormány által a tartományok számára kidolgozott mentőprogramban a súlyosan eladósodott tartomány vehet részt elsőként.Csak ebben az évben a spanyol autonóm tartományoknak 35,5 milliárd eurós adósságot kellene megújítaniuk. Ennek nagyobb részét még az év első felében, a legnagyobb gondban a déli tartományok lehetnek: így a már bóvliba vágott Valencia, a mentőcsomagot követelő Katalónia valamint Andalúzia.

A spanyol csődkockázatot jelző 10 éves CDS (credit default swiss) felár ismét meredeken emelkedni kezdett. Idén a mutató a Bankia feltőkésítésével kapcsolatos bizonytalanságok miatt emelkedett először történelmi csúcsra, akkor 536 pont volt. A görög választásokkor a mutató tovább emelkedett egészen 585 pontig. Ma 600 pontig emelkedett a spanyol államadósság-törlesztés leállásának kockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása, ez újabb történelmi rekord.

A spanyol kötvénypiacon továbbra is nagy a feszültség, a tegnapi aukció kudarca még az euró árfolyamát is gyengítette. A 10 éves kötvényhozamok ma ismét a veszélyesnek tartott 7%-os szint felé emelkedtek - ez nagy mértékben megdrágítja a spanyol államadósság finanszírozását.

És ha mindez nem volna elég, a spanyol pénzügyminiszter, Cristobal Montoro ismertette a kormány legújabb prognózisát. Ezek szerint Madridban jövőre már nem 0,2 százalékos gazdasági növekedést, hanem 0,5 százalékos recessziót várnak. Ehhez jön hozzá a 24 százalékos munkanélküliség, ami továbbra is a legmagasabb az Európai Unióban.

A romló kilátások pedig a kockázatkerülés felé hajtják a befektetőket. Közben egyre nagyobb az elégtelenség az utcákon, a kormány által bejelentett újabb megszorítócsomag miatt, melynek keretében az áfát is emelik például.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 05:00, kedd | Külföld

Az FSZB ismertette a vádat a hazaárulással gyanúsított volt orosz újságíróval

Hivatalosan is ismertette a vádat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Ivan Szafronov volt újságíróval, a Roszkoszmosz űrkutatási vállalat sajtótanácsadójával hétfőn Moszkvában.

2020. Július 13. 18:04, hétfő | Külföld

Moszkvában megszűnt a kötelező utcai maszkviselet

A koronavírus-helyzetben bekövetkezett pozitív változások nyomán az orosz főváros hétfőtől megszűntette az utcai maszkviselési kötelezettséget, amely azonban a zárt közösségi terek esetében továbbra is érvényben marad.

2020. Július 13. 12:58, hétfő | Külföld

Szándékosan idézte elő a sofőr a délnyugat-kínai busz-szerencsétlenséget

Az őt ért sérelmek miatt szándékosan hajtott bele egy tóba a buszsofőr múlt kedden a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban, tettével 21 ember halálát okozva

2020. Július 13. 12:02, hétfő | Külföld

Meghalt 27 évesen Benjamin Keough, Elvis Presley unokája

Meghalt 27 évesen Benjamin Keough, Elvis Presley unokája - értesült a The Hollywood Reporter.