Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Július 21. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyakorlatilag csődöt jelentett a spanyol Valencia tartomány

Gyakorlatilag csődöt jelentett a spanyol Valencia tartomány

Valencia mentőövet kért, a 10 éves spanyol CDS-felár pedig soha nem látott magasságokba emelkedett, miközben az európai pénzügyminiszterek a bankmentőcsomagról egyeztettek. Idén harmadszor a spanyol 10 éves kötvényhozamok ismét átlépték a lélektani határnak tartott 7 százalékos szintet. A madridi vezető tőzsdeindex az IBEX, több mint 4 százalékkal szakadt be.

Nemrég Katalónia követelt magának pénzügyi segítséget, most Valencia tartomány vezetősége jelentette be: mentőcsomag nélkül fizetésképtelenné válhat - számolt be róla a privatbankar.hu. A kormány által a tartományok számára kidolgozott mentőprogramban a súlyosan eladósodott tartomány vehet részt elsőként.Csak ebben az évben a spanyol autonóm tartományoknak 35,5 milliárd eurós adósságot kellene megújítaniuk. Ennek nagyobb részét még az év első felében, a legnagyobb gondban a déli tartományok lehetnek: így a már bóvliba vágott Valencia, a mentőcsomagot követelő Katalónia valamint Andalúzia.

A spanyol csődkockázatot jelző 10 éves CDS (credit default swiss) felár ismét meredeken emelkedni kezdett. Idén a mutató a Bankia feltőkésítésével kapcsolatos bizonytalanságok miatt emelkedett először történelmi csúcsra, akkor 536 pont volt. A görög választásokkor a mutató tovább emelkedett egészen 585 pontig. Ma 600 pontig emelkedett a spanyol államadósság-törlesztés leállásának kockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása, ez újabb történelmi rekord.

A spanyol kötvénypiacon továbbra is nagy a feszültség, a tegnapi aukció kudarca még az euró árfolyamát is gyengítette. A 10 éves kötvényhozamok ma ismét a veszélyesnek tartott 7%-os szint felé emelkedtek - ez nagy mértékben megdrágítja a spanyol államadósság finanszírozását.

És ha mindez nem volna elég, a spanyol pénzügyminiszter, Cristobal Montoro ismertette a kormány legújabb prognózisát. Ezek szerint Madridban jövőre már nem 0,2 százalékos gazdasági növekedést, hanem 0,5 százalékos recessziót várnak. Ehhez jön hozzá a 24 százalékos munkanélküliség, ami továbbra is a legmagasabb az Európai Unióban.

A romló kilátások pedig a kockázatkerülés felé hajtják a befektetőket. Közben egyre nagyobb az elégtelenség az utcákon, a kormány által bejelentett újabb megszorítócsomag miatt, melynek keretében az áfát is emelik például.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).