Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 21. 09:43, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Gyakoribb a szívroham a zajos helyen élőknél

Gyakoribb a szívroham a zajos helyen élőknél

Minél nagyobb a közlekedési zaj egy ember lakóhelyének közelében, annál nagyobb nála a szívroham kockázata - állapították meg dán kutatók.

A szakemberek - akik több mint 50 ezer ember egészségét követték nyomon mintegy tíz éven át - úgy találták, hogy minden 10 decibel többletzaj 12 százalékkal emeli a szívroham kockázatát.
"Azt gondoljuk, hogy az éjszakai közlekedési zaj különösen veszélyes, mert megzavarja az alvást" - emelte ki Mette Sorenson kutatásvezető, a Dán Ráktársaság munkatársa.
Mindazonáltal a nap bármely szakára érvényes, hogy a nagyobb zaj megemeli a stresszhormonok koncentrációját a testben, ami megmagyarázhatja a szívroham kockázatának emelkedését - idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).
Sorenson csoportja az eredmények értékelésénél figyelembe vette a levegő szennyezettségét is, amely szintén hozzájárul a szívrohamok kockázatának növekedéséhez.
A kutatók szerint az igazi gond az, hogy a zajszennyezés sok esetben még az érintettekben sem tudatosul. Felkelhet valaki úgy az éjszakai alvás után, hogy azt hiszi, jól aludt, de amikor a laboratóriumban nyomon követik az illető alvását, kiderül, hogy alvásszakaszai összezavarodtak.
A teljes tanulmányt a PLoS ONE című tudományos folyóiratban tették közzé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.