Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 19. 07:09, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Így változhat a képviselők javadalmazása

Így változhat a képviselők javadalmazása

Benyújtotta a parlamentnek péntek este az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényjavaslatot a Fidesz frakcióvezetője.

Lázár János indítványa szerint a képviselők a helyettes államtitkárok illetményével azonos – jelenleg csaknem bruttó 750 ezer forint összegű – tiszteletdíjra lesznek jogosultak 2012. szeptember 1-jétől. Az ülésszakonként ötnél több bizottsági ülést kihagyó képviselők tiszteletdíját csökkentenék.

Lázár János azt kezdeményezi, hogy a parlamenti frakciók vezetői legfeljebb miniszteri, a frakcióvezető-helyettesek pedig maximum államtitkári fizetést kaphassanak. E tiszteletdíjra egyébként 25 képviselőként egy-egy helyettes lenne jogosult.

Az Országgyűlés alelnökei annyit keresnének, mint a miniszterek; a bizottsági elnökök és a jegyzők pedig annyit, mint az államtitkárok. Ha egy politikus az eddigiekben említett tisztségek közül egyidejűleg több megbízatással is rendelkezik, akkor a magasabb összegű tiszteletdíjat vehetné fel.

A képviselők állami szervtől egyéb jogcímen nem részesülhetnének díjazásban, kivétel a miniszterelnök, valamint a miniszter, az államtitkár, a kormánybiztos, a kormánymegbízott, a miniszterelnöki biztos, a miniszterelnöki megbízott vagy a miniszteri biztos országgyűlési képviselő, akik kizárólag a képviselői tiszteletdíj 30 százalékára lennének jogosultak.

Igazolatlan hiányzás esetén kevesebb pénz

A képviselők tiszteletdíjának összege arányosan csökkenne, ha igazolatlanul nem vesznek részt a Ház üléseinek az adott hónap – napirendben előre feltüntetett – szavazásainak több mint negyedén, továbbá akkor is, ha a bizottsági tag a testület ülésein ülésszakonként öt tanácskozásnál többen nem, vagy csak helyettes útján venne részt.

Üzemanyagkártyát vezetnének be

A juttatások közül – a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok, a Ház alelnökei, valamint a frakcióvezetők kivételével – a képviselők névre, valamint az általuk megjelölt autó forgalmi rendszámára szóló, másra át nem ruházható, készpénzre nem átváltható üzemanyagkártya használatára lennének jogosultak. A kártyát évente töltenék fel az adóhatóság által közzétett, az üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható árak figyelembe vételével. A felhasználható összeg kiszámításakor a legfeljebb kétezer köbcentiméteres személygépkocsi üzemanyag-fogyasztási normája lenne irányadó. A felhasználható összeg aszerint változna, hogy hol van az adott képviselő választókerületének székhelye. A megyei területi listán megválasztott képviselő esetében a területi listának megfelelő megyeszékhelyet, fővárosi területi listán és országos listán megválasztott képviselő esetében pedig Budapestet kellene figyelembe venni. A legkevesebb – havi kétezer kilométerre elegendő – üzemanyag értéke a fővárosi képviselőknek járna, a legtöbb (ötezer kilométerre elég) azoknak, akik olyan választókerületben nyertek mandátumot, amelynek székhelye több mint 300 kilométerre van Budapesttől.

Az a képviselő, aki megyei, fővárosi közgyűlés tisztségviselőjeként, tagjaként, továbbá önkormányzati tisztségviselőként, illetve képviselőként költségtérítést kap, vagy e tisztségével összefüggésben jogosult személygépkocsi-használatra, nem kaphatna üzemanyagkártyát. Kimondaná Lázár János azt is, hogy a parlamenti képviselők a közösségi közlekedési eszközöket ingyenesen vehetik igénybe.

Az Országgyűlés alelnökei és a frakcióvezetők – személyi, illetve hivatali célra – személygépkocsi-használatra jogosultak – rögzíti az indítvány.

A törvényjavaslat szabályozza azt is, hogy a képviselőknek az Országgyűlés Hivatala legalább 35, de legfeljebb 50 négyzetméteres alapterületű budapesti lakóház vagy lakás használatát biztosíthatná, feltéve, hogy a politikusnak vagy a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának nincs ingatlana a fővárosban. Kivételt képeznének azok is, akik közjogi tisztségviselőként lakáshasználatra vagy támogatásra, illetve egyéb juttatásra jogosultak. Ha a képviselő a lakást nem veszi igénybe, budapesti tartózkodásának idejére szállodai szoba biztosítását kérhetné.

Irodára lennének jogosultak

Az országgyűlési képviselők a választókerületük székhelyén tevékenységük ellátására alkalmas iroda használatára lennének jogosultak, amelyet az adott önkormányzatnak kellene biztosítania. A politikusok mobiltelefon-költségét is megtérítené az Országgyűlés Hivatala havonta, a minimálbér 30 százalékáig.

A frakciók a működésükkel járó kiadásokra havonta a képviselői tiszteletdíj tízszeresének, valamint képviselőnként a tiszteletdíj 20, ellenzéki párt esetében 30 százalékának megfelelő összegre lennének jogosultak ezentúl.

Ha a képviselő megbízatása a parlamentével együtt szűnik meg, a volt képviselő további három hónapon keresztül a tiszteletdíja előző három havi átlagának megfelelő összegű ellátásra lenne jogosult. De nem kapna ilyen ellátást az, aki a megbízatása megszűnését közvetlenül megelőző általános országgyűlési választáson újból mandátumot szerzett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.