Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Január 26. 10:39, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

Google Vs. Facebook

Google Vs. Facebook

A két online nagyhatalom folyamatos egymásnak feszülésének újabb példájával találkozhatunk a közeljövőben.

A KÉK SAROKBAN:

Egyelőre önkéntes, hamarosan azonban kötelező lesz a közösségi portálon az idővonalzó nézet, amelyet még azoknál is bevezetnek majd, akik be sem lépnek az oldalra.

Az idővonalzó/timeline nézet segítségével a Facebook felhasználói elvileg könnyebben hozzáférhetnek majd a portálon átélt történelmükhöz, ellentétben a jelenlegi rendszerrel, ami elsősorban a friss eseményekre koncentrál. A világ legnagyobb közösségi portálja egy ideje már reklámozza az újítást, mostantól viszont erőteljesebb eszközökhöz nyúl. A felhasználók első csoportja ma kap egy üzenetet arról, hogy hét napja van profilja rendbetételére, mielőtt a timeline nézet automatikusan bekapcsol.

A következő két hétben a "kérést" a többi felhasználóra is kiterjesztik és idővel azok megjelenését is átállítják, akik be sem léptek az oldalra az elmúlt időszakban. Ez a beállítás nem mutat több személyes adatot az ismerősöknek, mint az eddigi, viszont nem feltétlenül az aktualitás szerint emel ki egyes elemeket. Az AP szerint érdemes igénybe venni a "türelmi időt" a timeline-on megjelenő adatok rendezésére. Bizonyos fotóknál célszerű csak a közeli barátok körére korlátozni a hozzáférést, már csak azért is, mert ebben a nézetbe egy évekkel ezelőtt készített kép is ugyanolyan látványosan jelenhet meg, mint az azóta lezajlott történések. Emellett az egy helyszínen készített fotók utólag megjelölhetőek és egymás mellé csoportosíthatóak, bizonyos elemek kiemelhetőek, míg mások elrejthetőek.

A Facebook egyébként tovább terjeszkedne, ugyanis a születés időpontjáig rögzíthetőek események, képek, beleértve azt is, kivel voltunk együtt az adott pillanatban.

A SZÍNES SAROKBAN:

A Google olyan lépésre készül, ami vélhetően felborzolja majd az adatvédők idegeit, összevonja ugyanis a különböző cégei által megszerzett adatokat.
Március elsejétől a YouTube, a Gmail, a Google+ és még számtalan más, a Google által üzemeltetett szolgáltatás adatbázisait vonják össze. Így ha valaki bejelentkezik a Google profiljába, keresésekkor az összes platformon megtalálható információk figyelembevételével állítja össze a találatokat a keresőmotor. A Google azt ígéri, hogy ennek köszönhetően relevánsabb keresési eredményeket állít össze, a BBC által megkérdezett szakértő szerint a megoldás problematikus lehet.

Andy Kellett, az Ovum elemzője szerint az egyik gond az lehet, hogy sokan céges- és magánjelleggel is használják a Google termékeit, így nem tudni, melyik adathalmazból válogat majd a szoftver és azt sem, hogy az egyik platformon privátnak hitt adat nem tűnik-e fel nyilvánosan egy másikon. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy az embereket az érdekli ma, ami az előző héten. Adatvédelmi szempontból a fő aggály az lehet, hogy a mechanizmusból senki nem jelentkezhet ki. Az Open Rights Group szerint egyébként az sem feltétlenül előnyös, hogy a változtatás kapcsán egy új, mega-adatvédelmi szabályzatot készít, amelybe hatvan már létező jogi szöveget dolgoz bele.

A csengőt már megkongatták, és a sokadik menet is elkezdődött. A küldömbség csak az, hogy az ütéseket itt nem Mi, a közönség is megérezzük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció