Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. December 13. 15:35, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

’’Gonoszjáró nap,,

’’Gonoszjáró nap,,

Luca két arca

Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi szokás, hiedelem, jóslás, tiltás kapcsolódna, mind december 13-hoz, Luca napjához. Ez a nap épp úgy alkalmas volt termékenység varázslására, mint házasság-, halál- és időjóslásra, vagy bizonyos női munkák tiltására. A néphit kétféle Lucát ismer: a jóságost és a boszorkányost.

Luca, a szent és szűz

Luca egy katolikus szent volt, a vakok, szemfájósok, utcanők és menyasszonyok védőszentje. Egy előkelő szicíliai családban nevelkedett. A keresztény hitre tért fiatal leány szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt hitéért. A jóságos Luca inkább a német nyelvterületen ismert. Svédországban a mai napig gyertyakoronás lányok köszöntik az új Nobel-díjasokat.

Luca, a gonosz

A magyar néphagyományban Luca napja sokkal inkább gonoszjáró napként terjedt el, ezért minden lehetséges módon védekeztek a boszorkányok ellen. A babonások ilyenkor fokhagymával, kereszttel, hamuval, mákkal igyekeztek elriasztani a gonoszt.

Legyen Luca akár jóságos, akár gonosz, a napjához rengeteg hagyomány, szokás kötődik.

A legismertebb hagyomány, természetesen a Luca-szék készítés, melyet szigorú szabályok szerint ezen a napon kezdenek el faragni. A hiedelem szerint a karácsonyi éjféli misén a székre állva megláthatjuk a boszorkányokat.

Lucát még időjósnak is kikiáltották. A Luca-naptár a régi magyar Luca-hagyománykör egyik eleme, mi szerint a következő esztendő januárjában a megfigyelési helyen olyan idő lesz (átlagosan), mint Luca napján (december 13.), februárban olyan, mint Luca másnapján és így tovább egészen karácsonyig, ami a következő decemberi időjárásra utal.

Jóstehetségét férjfogásra is felhasználták. A lányok ezen a napon 12 gombócot főztek. Mindegyikbe egy férfi nevét rejtették. Amelyik gombóc legelőször a víz felszínére jött, megmondta ki lesz a férjük.

És, ami a legfontosabb! A szokás szerint lányoknak, asszonyoknak TILOS ezen a napon dolgozniuk. Tehát lányok, asszonyok FIGYELEM, szennyest és fakanalat eldobni! Éljen Luca!

Címkék: FirKata, Luca nap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció