Városlista
2021. szeptember 28, kedd - Vencel

Hírek

2012. Június 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Giró-Szász: nem hagyjuk, hogy az önkormányzatok likviditási problémákkal küzdjenek

Giró-Szász: nem hagyjuk, hogy az önkormányzatok likviditási problémákkal küzdjenek

A kormány egy szemléletváltással átalakította az államigazgatás szervezetét, mert az állampolgárokat hatékonyan kiszolgálni tudó szervezetre van szükség - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő azon a sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, milliárdos támogatást nyújt a kormány a bajba jutott és segítséget kérő önkormányzatoknak. Az 1345 pályázó önkormányzat mintegy 9,8 milliárd forint támogatásban részesül.

A kormányszóvivő leszögezte, mára világosság vált, hogy sem a nagy, sem a kisméretű önkormányzatok nem tudnak a feladataiknak eleget tenni, ezért mint fogalmazott, a kormány nem hagyja, hogy az önkormányzatok likviditási problémákkal küzdjenek.

A mostani milliárdos önkormányzati támogatás részleteit Tállai András önkormányzati államtitkár ismertette. Mint mondta, az első, április 30-i határidőig 1345 önkormányzati pályázat érkezett be, s kivétel nélkül mindegyik támogatásban részesül.

Az elosztás alapjáról Tállai elmondta, a legfontosabb, hogy az önkormányzat kötelező feladatait kell támogatni. 'Megvizsgáltuk, hogy ki van adósságrendezési eljárás alatt. Ezentúl a bíráló testület úgy döntött, hogy lehetőség szerint minden településnek fog juttatni ebből a kiegészítő támogatásból' - ismertette. Ezenkívül a bíráló bizottság figyelembe vette a település nagyságát és egyedi körülményeit, mint például a helyi adójának mértékét. Az is szempont volt, hogy a válság hatására mennyi volt az egyes önkormányzatok adóbevételi kiesése.

Az 1345 önkormányzat összesen 9,8 milliárd forint támogatásban részesül - ismertette Tállai. A legkisebb támogatási összeg 249 ezer, a legnagyobb 201 millió forint, amelyet Szombathely kapott.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 28. 06:00, kedd | Belföld

Ismét meghosszabbították a koronavírus-törvény hatályát

Hozzájárult az Országgyűlés hétfőn a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbításához, így az 2022. január 1-jéig érvényben marad.

2021. Szeptember 28. 05:00, kedd | Belföld

Aláírták az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés a Gazprommal

Aláírták az orosz Gazprommal az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés, amely ebben a bizonytalanságokkal teli világban tizenöt évre garantálni tudja Magyarország energiaellátásának biztonságát

2021. Szeptember 27. 18:51, hétfő | Belföld

Emberölésre készülő radikális csoport vezetőit vették őrizetbe

Élet elleni bűncselekmény miatt őrizetbe vették a magukat Magyarok Felelős Nemzeti Kormányának nevező csoportosulás vezetőit, akik a gyanú szerint egy találkozó során emberölések elkövetésére hívták fel a csoport tagjait

2021. Szeptember 27. 18:01, hétfő | Belföld

Örült mennyiségű hulladék eltakarításához járult hozzá a hulladékvadász

A hulladékvadász-applikációnak köszönhetően hétezer bejelentés érkezett a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványhoz, és tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához nyújtottak segítséget