Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. November 17. 12:08, csütörtök | Életmód
Forrás: infoCegléd

Füstmentes nap

Füstmentes nap

Egy újabb világnap, egy újabb küzdelem valami ellen. Ma, november harmadik csütörtökén éppen a dohányzás ellen.

A meggyőzés érdekében felsorakoztathatnék millió egy észérvet, közölhetnék elrettentő vagy fenyegető adatokat, ezzel szemben most CSAK a tényeket közlöm.

Rövid előzetes:

A mára már tradícióvá növekedett nap alapötletét 1971-re, mintegy 40 évvel ezelőttre datáljuk, amikor Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a polgárokat, hogy egy napig ne dohányozzanak, és a pénzből, amit aznap dohányárura költöttek volna, egy helyi középiskolát támogassanak. A szokatlan kezdeményezés sikert aratott, és 1976. november 18-án már az Amerikai Rákellenes Társaság (ACS) is zászlajára tűzte a célt. Az akkori felmérések szerint közel egymillió embert sikerült rábírniuk, hogy egyetlen napig ne gyújtsanak rá. 1977-ben már minden állam csatlakozott a mozgalomhoz, ami ekkor kapta az egységes „Smokeout Day” (füstmentes nap) elnevezést.

Később az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére november harmadik csütörtökét aztán nemzetközi szinten is FÜSTMENTES NAPpá nyilvánították.

A füstmentes napon számos felvilágosító és kultúrprogram segíti a helyes meggyőződés kialakulását, a függőség természetének megismerését és elkerülését, ill. a leszokás különböző, nem csodaszerekkel működő, ám de mégis eredményes módozatait.

Mérlegelj!

Sajnos a dohányzás káros hatásait – jelentős részben tudatlanság miatt – még mindig elbagatellizáljuk. Pedig gyakorlatilag nincs olyan betegség, melynek riziófaktorai között ne az egyik első helyen szerepelne a dohányzás. Tény, hogy a különböző rákos megbetegedések 80 %-áért a dohányzás tehető felelőssé.



Egy kis „ízelítő” a teljesség igénye nélkül:

• Sokan nem tudják, hogy a súlyos, olykor csupán a végtagamputálásával kezelhető érszűkületes megbetegedés egyik első számú oka a dohányzás.
• A dohányzás bizonyítottan növeli az Alzheimer-kór az agysorvadás, az erőteljes memóriaromlás kockázatát.
• Tanulmányok rámutatnak, hogy a dohányzók között lényegesen magasabb az impotensek aránya.
• A várandós nők dohányzása súlyos következményekkel járhat a fejlődő magzati szervezetre.
• A dohányzás mindamellett, hogy daganatos megbetegedést és szív-érrendszeri problémákat okozhat, az idegrendszeri működéseket is jelentősen károsíthatja, így számos esetben gyógyíthatatlan betegségek kialakulásáért tehető felelőssé.

Tények röviden:

Ma Magyarországon a férfiak 45,9 %-a, valamint a nők 28,1 %-a dohányzik. Hivatalos adatok alapján dohányzás következtében 19 percenként meghal egy ember hazánkban, naponta 77, évente pedig 28000. Ha nem hisszük, nézzünk szét a környezetünkben, hány rákos, súlyos beteg, amputált végtagú ember betegségét okozta a dohányzás. Mindennek egyetlen oka van: C10H14N2, a nikotin.

Érdekesség:

A dohányosok és nem dohányosok között már a 17. században megindult a harc. Volt időszak, amikor pénzbüntetéssel sújtották a nikotinélvezőket, az egyház pedig kiátkozással fenyegette őket.

Megszokás rabjai:

Mivel tudunk eredményt elérni? Nehéz kérdés. Egy ennyire elburjánzott problémánál nem vagyunk képesek gyors eredményt elérni. A prevenció a legnagyobb fegyverünk, de ehhez összefogásra, megértésre, elfogadásra, szemléletmód váltásra, és felvilágosításra van szükség. Meg kell változtatni az emberek, főleg a fiatalok és gyerekek egészség magatartásáról kialakult képét és fogalmát.

A megszokáson túl a legtöbb kudarc oka a leszokás során az erős nikotinfüggőség. Ennek megoldására ma már több készítmény, tapasz vagy rágógumi áll rendelkezésünkre, melyek csekély mennyiségű nikotint juttatnak a szervezetbe, ezáltal csillapítják, vagy kioltják a cigaretta utáni sóvárgást. Érdemes és hatásos lehet kiszámolni azt is, hogy mennyit költ egy dohányos szenvedélye tárgyára és azt az összeget mi másra is fordíthatná.
Akár csak a súlycsökkentésnél, ez esetben is mindenki magához mérten más és más módszerre esküszik. A lényeg azonban itt is az elszántság, a tenni akarás.

Azon dohányosokat, akiket nem győznek meg a tények, akikről leperegnek az észérvek, és akiket nem érdekel sem maguk, sem pedig környezetük egészsége azok nyílván ezeket a sorokat sem olvassák el. Rajtuk sajnos nem tudunk segíteni. Ezek a sorok azoknak szólnak, akik még tudnak, akik még akarnak segíteni magukon, hiszen a döntés a saját kezünkben van.

Mérlegelj és dönts! Leszokni sosem késő.

Kezd el még ma!

FirKata


Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.