Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Március 04. 13:01, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Francia vezérkar: 'valószínű' Zeid halála, a francia túszok nem találhatók

Francia vezérkar: 'valószínű' Zeid halála, a francia túszok nem találhatók

Először erősítették meg francia részről, hogy Abdel-Hamíd Abu Zeid, az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) elnevezésű terrorcsoport egyik legfontosabb vezetője "valószínűleg" meghalt a mali harcokban. Edouard Guillaud vezérkari főnök azt is elmondta, hogy nem lehet tudni, hol van jelenleg a különböző iszlamista csoportok által elrabolt 15 francia túsz.

"Valószínű, de csak valószínű (...) de jelenleg nem vagyunk benne biztosak, mert még nem láttuk a holttestet" - fogalmazott hétfőn a francia vezérkari főnök az Europe 1 kereskedelmi rádióban az AQMI egyik legfőbb vezetőjének halálhíre kapcsán, amelyet Idriss Deby csádi elnök megerősített, de Párizs eddig nem tette meg.
Mohtar Belmohtarnak, az al-Kaida észak-afrikai szárnya egy másik vezetőjének halálát illetően, amelyet szintén a csádi vezetés jelentett be szombaton, Guillaud csak annyit mondott: "a legnagyobb óvatosság kötelez".
A vezérkari főnök kiemelte, hogy a francia hadsereg "a terrorizmus ipari jellegű szervezettségével" szembesült mali északkeleti részén, ahol jelenleg a francia és a csádi erők "derékba törik" az AQMI-t. Hozzátette, hogy a francia erőket nem lepte meg a harcok hevessége abban az övezetben, ahol egy francia katona szombaton életét vesztette.
"Tudjuk, hogy fanatikusokkal van dolgunk, olyan fanatizált terroristákkal, akiket hónapokon, sőt éveken át képeztek ki. Tudtuk, hogy ez lesz a régiónak a legnehezebb része (a harcok szempontjából)" - hangsúlyozta Guillaud. Beszámolója szerint a terroristáknak eddig több mint ötven búvóhelyét találta meg a francia hadsereg házakban, hangárokban és barlangokban. "Az Iszlám Magreb al-Kaidáját törjük éppen derékba, ez volt az a cél, amelyet (Francois Hollande) köztársasági elnök kitűzött" - tette hozzá.
Francia hírmagyarázók szerint Párizs eddig feltehetően azért nem akarta megerősíteni a terrorista vezérek halálhírét, mert az veszélybe sodorhatja a korábban a Száhel-övezetben elrabolt és Maliban fogva tartott 15 francia túsz életét.
A vezérkari főnök azt mondta, hogy a francia hadseregnek "nincsenek információi" a túszok tartózkodási helyéről. Egyes források korábban azt állították, hogy ott tartják őket fogva, ahol jelenleg a leghevesebb harcok folynak a nyugat-afrikai országban. Ezt azonban Guillaud cáfolta. "Úgy gondoljuk, hogy a túszok nem ott vannak, különben nem hajtanánk végre légi csapásokat" - hangsúlyozta a vezérkari főnök. Szerinte elképzelhető, hogy a túszokat elszállították vagy "szétszórták", de "nem feltétlenül egy másik országban".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).