Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Július 03. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Folytatódik a devizaügy elemzése

Folytatódik a devizaügy elemzése

Minden bizonnyal az év végén fejeződhet be a devizaügy jogi részleteinek tisztázása. Ekkorra készülhet el ugyanis összegzésével az a kúriai joggyakorlat-elemző csoport, amely a kölcsönszerződésekkel kapcsolatos pereket vizsgálja meg - írja a Magyar Nemzet.

A szakmai megállapítások a devizahitelek okozta problémák végleges rendezésénél is fontos szerepet kaphatnak. A testület elsősorban arra keresi a választ, milyen jogkövetkezmények alkalmazhatók akkor, ha a devizakölcsön-szerződést a bíróság érvénytelenné nyilvánítja, de a kontraktus olyan hibában szenved, hogy azt az ítélkező tanács sem tudja orvosolni – tudatta a legfőbb bírói fórum sajtótitkársága. A csoport áttekinti majd azokat az eseteket is, amikor arra derült fény, hogy a szerződésnek csak egy-egy pontja érvénytelen.

Emellett napirendre kerül az utóbbi időben oly sokat emlegetett elévülés témája, s tárgyal a testület a devizaperek bizonyos eljárásjogi kérdéseiről is. A felvetések tisztázása azért is lehet szükséges, mert ezeket a témaköröket sem a tavaly decemberi, sem a június 16-i jogegységi határozat nem rendezte teljes körűen.

Mint a lap megtudta, a huszonkét tagú csoport április elején megkezdte az elemzést, a munkában számos bíró, valamint két egyetemi professzor, egy ügyvéd és a Legfőbb Ügyészség képviselője vesz részt. Kiemelhető, hogy a testületet Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője irányítja. A bírósági szakember jól ismeri a devizaügyek témakörét: Wellmann kezdeményezte a hitelkérdésekben állást foglaló jogegységi eljárás megindítását, ő fogalmazta meg azokat a kérdéseket, amelyekre a Kúria december, majd június közepén választ adott.

A joggyakorlat-elemző csoportok tevékenységéről, jelentőségéről szólva annyit mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a devizaügyek első, nagyobb jogi vizsgálatát éppen egy ilyen testület végezte el még 2012-ben. Az akkori csoport a fogyasztói szerződések egyoldalú módosításának témakörét járta körül, s fontosabb megállapításait utóbb polgári kollégiumi véleménybe foglalták. A 2012-es állásfoglalás most komoly szerephez jutott: a júniusi jogegységi határozat átvette az akkori érveket, így a két évvel ezelőtti szempontok alapján ítélendő meg, mikor tisztességtelen a bankok egyoldalú szerződésmódosítása, kamatemelése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár