Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Április 14. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Folyamatosan nő a gyógyszerforgalom

Folyamatosan nő a gyógyszerforgalom

Az ezredforduló óta megháromszorozódott, és az idén várhatóan eléri az ezer milliárd dollárt a világ gyógyszerforgalma. Magyarországon a kormányzati intézkedések ellenére, főként a lakosság elöregedése miatt, szintén folyamatosan nő a gyógyszerforgalom.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően, mintegy 3 százalékkal nőtt tavaly a világ gyógyszerpiaca, szemben az előző évi 2,5 százalékos növekedéssel – derül ki Fekete Tibor gyógyszerpiaci elemző összesítéséből. Ez azt jelenti, hogy a világon a gyógyszerfogyasztás 2014-ben értékben megközelítette az 1000 milliárd dollárt, és ezt a nagyságrendet idén várhatóan meg is haladja, sőt, 2017-re előreláthatólag a forgalom eléri a 1200 milliárd dollárt. Annak ellenére, hogy a 2015 és 2016 közötti időszakra némi megtorpanást várnak – mondja a szakértő.

A legdinamikusabban 2014-ben is a feltörekvő piac országaiban (Kína, Brazília, India, Dél-Korea, és Oroszország) bővül a gyógyszerpiac. Kína éves növekedési üteme az előrejelzések ellenére nem tudott tartósan 20 százalék feletti értékeket produkálni. Ennek ellenére az elemzők továbbra is megerősítik azokat a becsléseket, amelyek szerint Kína hamarosan lehagyja Japánt, és az USA után a második legnagyobb gyógyszerpiac lesz, ahol az értékesítés 2017-ben a 150-170 milliárd dollárt is elérheti. Egyesek szerint ez még ebben az évtizedben bekövetkezik, és a kínai gyógyszerpiac értéke a 200-220 milliárd dollárt is elérheti.

Az öt vezető európai piacon viszont - Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Németország - az előző években mutatott 3 százalékos növekedés lassult, és a világátlagtól messze elmaradva 1,8 százalék körül volt.

A magyar gyógyszerpiac növekedésének tíz éves átlaga továbbra is meghaladja a 4 százalékot, szemben az európai átlag 3 százalékkal. A magyar gyógyszerpiac fogyasztói áron meghaladta az 599 milliárd forintot, amihez még hozzá kell számolni a patikán kívüli eladott gyógyszereket 5-6 milliárd forint értéken és a kórházi gyógyszerforgalmat mintegy 150 milliárd forint termelői áron. A kórházak valódi gyógyszerfelhasználása ennél is nagyobb lehet, a betegek által bevitt és az esetenként kapott nem jelentéktelen mennyiségű rabatt miatt, de a pontos nagyságrendet nem lehet megállapítani. Ezek számbavételével a közforgalom valójában 604-605 milliárd forint közöttire tehető - írja a Világgazdaság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során