Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. December 08. 22:26, hétfő | Helyi

Földi László díszpolgár lett

Földi László díszpolgár lett

Gyergyószentmiklós díszpolgára lett Földi László

Gyergyószentmiklós megye jogú város díszpolgára lett térségünk országgyűlési képviselője és Cegléd korábbi polgármestere, Földi László szombaton. A Szent Miklós Napok december 6-ai dísztestületi ülésén a rangos elismerés mellett megemlékeztek Ceglédnek és a testvérvárosi küldöttségeket fogadó Gyergyószentmiklósnak húsz éves kapcsolatáról is.

Otthon az, ahova hazaérsz, ahol valaki este vár. Ahol ismered a fal kopásait, a szőnyeg foltjait és a bútorok apró nyikorgásait. Egy szűk padlásszoba is lehet otthon, egy pince is. Még egy gallyakból összetákolt sátor is otthon lehet, ha az ember önmagából is hozzáad valamit. Elég egy szál virág, amit az út szélén találtál, egy fénykép, amit éveken keresztül hordozol.

Jönnek barátként, rokonként, turistaként, hivatalos vagy nem hivatalos delegáció tagjaiként, szervezett vagy egyéni kirándulásra, baráti vagy rokonlátogatásra, üzleti ügyben vagy éppen pihenni, kikapcsolódni. Földi László azonban azt vallja magáról, hogy nem látogatóba jön Gyergyószentmiklósra. Hazaérkezik, mert itt itthon érzi magát. Úgy szelídítette otthonává városunkat, mint ahogyan a vándor képes az úton talált kincsek vagy éppen összeszedett kacatok segítségével otthonná varázsolni a gallyakból összetákolt sátrat. Ez az otthonteremtés nem tegnap kezdődött. És nem is akkor, amikor Cegléd város választott polgármestereként immár ráhárult a testvérvárosi kapcsolat ápolásának kötelezettsége. Ő akkor már ismerte a falaink kopásait, a szőnyegeink foltjait és ismerte a bútoraink apró nyikorgásait. Ismerte és szerette. Addigra már millió darabkát hozzátett önmagából is, önként vállalt otthonához. Már nem látogatóba jött egy testvérvárosi delegáció kísérőjeként vagy vezetőjeként, hanem barátként érkezett haza. Földi László kapcsolata városunkkal immár évtizedekben mérhető és ez alatt az idő alatt minden egyes találkozás arra volt alkalom, hogy valamit hozzátegyen a kopott falakhoz.

Hozott egy dédelgetett álmot, egy kopott ugyan de szívében hordozott fényképet, egy szál virágot, amit az út szélén talált, könyvet, ébresztőórát, szobrot, haranglábat, két angyalt. Közben azt sem felejtette el, hogy ha valakit vagy valamit megszelídítesz, akkor felelősséggel tartozol érte. Így aztán gondját viselte és viseli ma is közösségünknek. Néhai Hajdó István esperes úr közeli barátjaként rászoruló, hátrányos helyzetű családokat támogatott. Tette ezt annyira magától értetődően, csendesen, s szerényen, hogy sokszor csak a közvetlen környezete szerzett erről tudomást. Amikor határon innen rekedt magyaroknak megadatott, hogy a valamikor igazságtalanságból elvett magyar állampolgárságot visszakaphassák, elsők közt ajánlotta fel, hogy Cegléd ünnepélyes kereteket biztosít az állampolgári eskü letételéhez. Így aztán 3 év alatt közel 100 gyergyószentmiklósi székely csatlakozhatott Kossuth Lajos regimentjéhez. De Istenfélő emberként az egyházról sem feledkezett meg. Személyes adományával járult hozzá a Szent István templom haranglábának felállításához, a Szent Miklós templom felújításához.

Nincs olyan lakója a városunknak, aki ha egy idegennek kell bemutassa szűkebb pátriánkat, nem kíséri el a vendéget az Orbán Balázs szoborhoz, és nem büszkélkedik a Salamon Ernő Gimnázium homlokzatán levő angyalos címerrel. Azzal a címerrel, ami Földi László személyes ajándékaként Erdély szerte első ízben került vissza az őt megillető helyre. A két angyal őrizze szíveteket és őrizzen meg benneteket a szülőföldeteken - hangzott el ünnepi beszédében 2011. szeptember 4-én. Ahogyan a két angyal őrzi szívünket, úgy őrizzük mi is szívünkben az angyalos címert. Mert Gyergyószentmiklós közösségének felbecsülhetetlen érték mindkét szimbólum, ugyanis kézzel fogható valósággá, megcáfolhatatlan ténnyé tette számunkra a nemzeti összetartozást. Immár egy olyan kapocs, melyet a történelem igazságtalanságai sem lesznek képesek megsemmisíteni. Kedves Laci! A jó Isten őrizzen meg téged és ne feledd, Gyergyószentmiklóson itthon vagy. Mert ide hazatérhetsz. Itt mindig vár valaki este. Itt ismered a fal kopásait, a szőnyeg foltjait és a bútoraink apró nyikorgásait. Mert önmagadból is hozzá adtál valamit. Egy dédelgetett álmot, egy megfakult, szívedben hordozott fényképet, egy szál virágot, egy könyvet, ébresztőórát, Orbán Balázs szobrot, haranglábat és két angyalt.” – hangzott el a testvérváros legújabb díszpolgárának laudációjában.

„Egy dolgot szeretnék a lelketekre kötni, hogy a két angyal őrizzen meg benneteket és vigyázzatok magatokra. Becsüljétek meg magatokat, mert nagyon jó helyen vagytok. Köszönöm az elismerést a tanácsosoknak és mindazoknak, akik gondoltak rám. Ez a kitüntetés névhez szóló, de úgy vélem, hogy az elmúlt 24 évet jellemzi, s ad abból vissza kicsit, amit magánemberként, iskolaigazgatóként, később polgármesterként, országgyűlési képviselőként tehettem ezért a közösségért. Ez a kitüntetés tartalmazza azt a kapcsolatot is, ami Gyergyószentmiklós és Cegléd között az elmúlt években kialakult.” – fogalmazott Földi László és hozzátette: bízik abban, hogy ez a kapcsolat még erősebb lesz a következő években.

Takáts László, városunk polgármestere pedig emlékplakettet vehetett át abból az alkalomból, hogy Cegléd 1994 óta, immár húsz esztendeje áll testvérvárosi kapcsolatban a székely várossal.

Szokolai Attila

Címkék: Földi László

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására