Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. November 29. 13:58, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Filmbe illő: rugalmas robot készült

Filmbe illő: rugalmas robot készült

Animációs filmbe illő, lágy és hajlékony robotot fejlesztettek ki a Harvard Egyetem kutatói, amely egészen szűk helyekre is képes bekúszni-bemászni.

Az új robot a legújabb prototípusa a lágy testű robotok egyre szélesedő körének. A kutatókat a természet inspirálta, amikor megalkották a távirányítható gépet, amely jóval hajlékonyabb és rugalmasabb, mint a fémből készültek.

A Harvard Egyetem George M. Whitesides kémikus által vezetett csoportja a tintahaltól, a tengeri csillagtól és más gerinctelen állatoktól kölcsönözte ötleteit a négylábú gumirobot megtervezéséhez, amely leginkább a Mr. Gumby nevű animációs figurához hasonlítható.

A szilárd vázzal nem rendelkező robotok olyan nehezen elérhető, szűk vagy veszélyes helyekre is bejutnak, amelyek merevebb elődeiknek elháríthatatlan akadályt jelentettek. Jól használhatók lennének ezért egyebek közt természeti katasztrófák vagy robbanások után a törmelék átkutatására, illetve aknaveszélyes harcmezők átvizsgálására.

„A lágy robotok különleges alakváltoztatási képessége lehetővé teszi, hogy olyan helyekre is bejussanak, ahová a hagyományos merev robotok nem tudnak” – méltatta a fejlesztés jelentőségét Matthew Walter, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) robotikusa.

A Pentagon által támogatott fejlesztésről az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn számoltak be a kutatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.