Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Május 25. 18:26, péntek | Helyi
Forrás: infoCegléd

Figyelem, nyílnak a pinceajtók!

Figyelem, nyílnak a pinceajtók!

Pince és szaletli avató a Kökény és Fia Családi Borászatban.

Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a borbarátok számára oly kedvelt Nyitott Pincenapok hétvégéje. Pénteken délelőtt a Kökény és Fia Családi Borászat pince és szaletli avató rendezvénye hívta össze a környék és a borvidék borász és borkedvelő közönségét.

Az ünnepségen elsőként Földi László polgármester osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel, akiknek Cegléd és a bor kapcsolatáról mesélt. Ahogy a polgármester elmondta, a 2014-ben 650 éves Cegléd számára fontos kitörési pont a turizmus, ezzel összefüggésben pedig kiemelt szerepet kapnak a borászatok, pincészetek is.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, pozitív példaként értékelte a Kökény család eredményét, akik a mai napon szorgos munkájuk gyümölcsét arathatják le.

A szót Horváth Csaba, a Hegyközség Nemzeti tanácsának főtitkára vette át, aki szintén a családi vállalkozások, ágazatok munkáját méltatta. „Ahogy látható számukra is van lehetőség, van irány”, mondta. A főtitkár szerint a Kökény és Fia Családi Borászat pozitív példája ösztönző hatással lehet más családi vállalkozásokra is.

A beruházást Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára avatta fel, akinek a Ceglédi Borrend tagjaként már nem ismeretlenek a ceglédi borok sem. Czerván György beszédében elmondta, hogy az itteni borászathoz hasonló termelő ágazatokat érdemes támogatni, hiszen folyamatosan növekvő agrárium szép eredményeket mutat.

Az ünnepélyes megnyitót követően Kökény Benő büszkén vezette körbe vendégeit a minden tekintetben igényes és a mai kor elvárásainak megfelelő borászaton.

A házigazda büszkén mutatta be az uniós pályázat támogatásával megvalósult beruházásokat, a 200m2-es pincét, valamint a 120 fő vendéglátására alkalmas hangulatos szaletlit a meghívott vendégeknek.

A vendégek képzőművészeti élménnyel is gazdagodtak a rendezvényen. A borászatban a mai napon került sor Csurgai Ferenc szobrászművész Rékereső című kiállításának megnyitójára is.

A kiállításnak a görögkereszt alaprajzú új pince ad otthont. A kupola világítóablakán beáramló természetes fény kölcsönhatásba kerül a kiállított alkotásokkal különleges élményhez juttatva a közönséget.

A zenét kedvelő vendégek sem maradtak élmény nélkül, hiszen a rendezvény alatt a Dobmúzeum jazz kvartett szórakoztatta a vendégeket.

A szépen felújított családi borászat a hétvégi nyitott pincenapokon szélesre tárt kapukkal várja az érdeklődőket.

Fotó: Kisfaludi István

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció