Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Július 01. 14:06, péntek | Helyi
Forrás: InfoCegléd

Figyel vagy fizet!

Figyel vagy fizet!

Július 1-jétől szigorodnak a KRESZ büntetés tarifái

Aki még nem tette, annak mától érdemes 2x is meggondolni, hogy meddig nyomja a gázpedált, vagy, hogy beköti e a sokszor kényelmetlennek tűnő biztonsági övet.

A szabályok megszegőinek mostantól még mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk. Az Országgyűlés még tavaly december 20-án fogadta el az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényrendeletet, mely többek között módosította az eddigi közúti közlekedésről szóló határozatot is.
A módosítás mai életbelépésével már határozathozatal nélkül, akár 300 ezer forintos bírság is járhat a biztonsági öv becsatolásának elmulasztásáért vagy a piros lámpán való áthajtásért. Ez a 300 ezer forintos felső büntetési határ eddig csak az ittas vezetésnél és a gyorshajtásnál létezett, az úgynevezett zéró tolerancia, ill. az objektív felelősség elvének életbelépése óta.


 

A büntetési tételek növekedése mellett, több lesz a büntetőpont és emelkedik a bírságok összege is. Ha valaki nem fizetett be egy korábbi tartozást, hiába vezet másik autót, annak a forgalmiját is elvehetik.
A szigorítások azonban nem csak az autósokat érintik. A piros lámpán való áthajtásért a gyalogosok 30 ezer, az autósok akár 300 ezer forintot is fizethetnek mától. Változtak a biztonsági öv használatára vonatkozó bírságolások is: lakott területen belül 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer, autóúton és autópályán 40 ezer forint a bírság mértéke, amit az utasnak és a járművezetőnek külön-külön kell megfizetnie, ha egyikőjük sem volt bekötve.


A biztonsági öv használatának elmulasztása, a gyorshajtás és az ittas vezetés is maga után vonhatja az autó visszatartását, ami azt jelenti, hogy a járművet nem használhatják a bírság megfizetéséig. Ettől az intézkedéstől azt remélik, hogy jelentősen csökken majd a külföldi hatósági jelzéssel ellátott gépjárművekkel elkövetett szabálysértések száma.



 

Nincs tolerancia a rendszerben, tehát a legkisebb sebességtúllépés is szankciót von maga után: Lakott területen akár már néhány km/órás sebességtúllépés is 30 ezer forintba kerül, de ha valaki megduplázza a sebességét, 90 ezer forintot is fizethet.
Szintén változás, hogy kikerültek közigazgatási eljárási körből a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó rendelkezések, ezek a jövőben szabálysértésnek minősülnek és legfeljebb 30 ezer forint bírsággal sújthatók.


A fenti szabálymódosításoktól azt várják, hogy kellő visszatartó erőt jelentenek majd a közúti közlekedők számára.
 

Címkék: közlekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció