Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Április 16. 08:47, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Ferenc pápa megtöltötte az olasz templomokat

Ferenc pápa megtöltötte az olasz templomokat

Ferenc pápa egy hónappal ezelőtti megválasztása óta nőtt az olaszországi templomokba járók száma és többen gyónnak - derült ki a Cesnur (cesnur.org) vallás- és társadalomkutató központ által közölt felmérésből.

A torinói székhelyű intézet által megkérdezett olasz papok 53 százaléka válaszolta azt, hogy a hívők száma megemelkedett az új egyházfő március 13-i megválasztása óta, és nőtt a gyóntatóhoz fordulók aránya is. A papok 48 százaléka egyenesen "jelentős", 25 százalékosnál nagyobb létszámemelkedésről számolt be.
A papok elmondták, hogy a templomba való visszatérésüket magyarázva a hívők Ferenc pápára hivatkoznak, hangsúlyozva, hogy az új egyházfő szavai, gesztusai győzték meg őket.
A Cesnur "Ferenc-effektusnak" nevezte el az új egyházfővel kapcsolatba hozható jelenséget. A kutatóközpontot vezető Massimo Introvigne a sajtónak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy a "hit felébredéséhez" hozzájárult XVI. Benedek döntése is, mivel a német pápa lemondása szintén "mélyen megérintette az olaszokat".
A Cesnur tavalyi felmérése szerint az olaszok 70,8 százaléka "távol érzi magát az egyháztól", és templomba csak esküvők vagy temetés alkalmából jár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.