Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2014. Szeptember 25. 14:17, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Ferenc pápa elmozdította a szexuális visszaélések elhallgatásával vádolt paraguayi püspököt

Ferenc pápa elmozdította a szexuális visszaélések elhallgatásával vádolt paraguayi püspököt

Leváltották Rogelio Ricardo Livieres Planót, a paraguayi Ciudad del Este város püspökét - közölte csütörtökön a Vatikán. Az olasz sajtó értesülései szerint azért távolították el pozíciójából, mivel elhallgatta az egyházmegyéjében papok által elkövetett szexuális visszaéléseket.

A Vatikán honlapján megjelent közlemény hangsúlyozta, hogy a Szentszék "terhes" döntést hozott, amelyet "komoly pásztori okok" tettek szükségessé a helyi egyház javára. A paraguayi püspököt már helyettesítették is mással.
A bejelentés szerint a Rogelio Ricardo Livieres Planóval szemben hozott döntést a vatikáni Papi és Püspöki Kongregáció vizsgálata előzte meg a paraguayi egyházmegyében és az itt működő szemináriumban tett látogatásokkal.
A paraguayi püspök elmozdítása Józef Wesolowski volt apostoli nuncius vatikáni letartóztatását követi.
A Corriere della Sera című olasz napilap információi szerint a szexuális visszaélések ügyeit kivizsgáló Hittani Kongregáció jelenleg két másik püspököt érintő esettel foglalkozik: a chilei Marco Antonio Órdenest a kongregáció eltiltotta hivatásának gyakorlásától, a perui Gabino Miranda Melgarejót pedig eltávolítottak egyházmegyéjéből. Velük szemben kizárólag a Hittani Kongregáció járhat el, mivel Józef Wesolowskival ellentétben nem vatikáni állampolgárok, így nem állíthatók a vatikáni bíróság elé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.