Városlista
2020. szeptember 22, kedd - Móric

Hírek

2020. Június 14. 12:07, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Ferenc pápa: a világjárvány elmúltával nyújtsuk ki kezünket a szegényeknek

Ferenc pápa: a világjárvány elmúltával nyújtsuk ki kezünket a szegényeknek

Ferenc pápa azzal a felhívással fordult szombaton kiadott üzenetében az emberiséghez, hogy a koronavírus-járvány elmúltával nyújtsa ki kezét a szegényeknek,

és ehhez kapcsolódóan ostorozta azok "cinizmusát és közömbösségét, akik számítógépük előtt ülve mozgatnak vagyonokat, vagy fegyver-, illetve kábítószer-értékesítésből gazdagodnak meg".

"Hány kinyújtott kezet láthattunk ezekben a hónapokban, amikor az egész világot megtámadta egy szenvedést és halált okozó, félelmet és zavart keltő vírus?" - tette fel a kérdést a katolikus egyházfő az üzenetben, amelyet a szegények november 15-én tartandó világnapjára írt.

A pápa ezúttal is tisztelgett azon orvosok, ápolók, papok és önkéntesek előtt, akik életüket kockáztatták a betegek megmentéséért, vigasztalásáért. Dicsérte nagylelkűségüket, szemben azokkal, akik "ölbe tett kézzel, a szegénységgel szemben érzéketlenül, sőt gyakran annak fenntartásában cinkosként vészelték át" ezt az időszakot.

Utóbbiakat a közömbösség és a cinizmus élteti nap mint nap. A kezüket gyorsan kinyújtják, de csak a számítógép billentyűzetére, hogy pénzösszegeket mozgassanak a világ egyik részéből a másikba, oligarchák vagyonát gyarapítva, vagy egész országok nyomorúságáról, bukásáról döntve - tette hozzá.

Az egyházfő egy kalap alá vette a luxusban élő drogkereskedőket, a korrumpált tisztségviselőket és azokat a törvényhozókat, akik nem tartják be a maguk által hozott törvényeket sem.

Ezzel szemben a "gyengéket támogatók nagylelkűsége a teljes értékű emberi élet feltétele" - írta.

Elismerte, hogy "az egyháznak nincs világra szóló megoldása a rengeteg szegény ember néma kiáltására".

Hosszan elemezte azt a felfordulást, amelyet a világjárvány és a kijárási korlátozások okoztak az emberek lelkében.

"Váratlanul és felkészületlenül ért minket, zavarodottságot okozott bennünk, a tehetetlenség érzését keltette. Sok biztosnak tűnő dolog megkérdőjeleződött. Szegénynek és gyengének érezzük magunkat, mert megtapasztaltuk korlátainkat, szabadságunk határait. De egyúttal otthonunkba zárva újra felfedeztük az egyszerűség fontosságát az életben, és azt, hogy a lényegre kell koncentrálni"- állapította meg.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 22. 12:00, kedd | Külföld

Korrupciós vádak miatt börtönbüntetésre ítélték Kínában az államfőt kritizáló ingatlanmágnást

Korrupciós vádak miatt 18 év börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték egy kínai állami ingatlanvállalat igazgatótanácsának korábbi elnökét, aki az év elején nyilvánosan kritizálta Hszi Csin-ping kínai elnököt

2020. Szeptember 22. 11:02, kedd | Külföld

Csütörtöktől este 10-ig tarthatnak nyitva az angliai vendéglátóhelyek

Csütörtöktől az angliai vendéglátóhelyek este tíz óráig tarthatnak csak nyitva a koronavírus-járvány megfékezése végett - közölte hétfő éjjel Boris Johnson brit miniszterelnök hivatala.

2020. Szeptember 22. 09:04, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma átlépte a 31 milliót, a halottaké meghaladta a 963 ezret

Már 31 245 797 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 963 693, a gyógyultaké pedig 21 394 593 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem keddi összesítése szerint.

2020. Szeptember 22. 05:00, kedd | Külföld

Rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma Hollandiában

Meghaladta a kétezret, és ezzel új rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Hollandiában - közölték a helyi hatóságok hétfőn.