Városlista
2020. április 1, szerda - Hugó

Hírek

2019. November 08. 15:56, péntek | PR

Felújítandó lakás - megéri megvenni?

Felújítandó lakás - megéri megvenni?

Csúcson vannak a lakásárak, elsősorban a fővárosban. Sokan inkább használt lakást, akár romos házat vesznek, mivel nincs elegendő tőkéjük a piac legjobb ajánlataihoz. Mit érdemes átgondolni ilyen esetekben?

Nézzük reálisan az anyagiakat

Jó tudni, hogy jelenleg - 2019 végéhez közeledve - sokkal lanyhább az érdeklődés, mint korábban a lakás vásárlások terén.
Nem csoda, a szakemberek szerint például a budapesti piac 15 százalékkal túlárazott, vagyis ennyivel lépi túl a fizetőképes keresletet. A vidéki városokban sem sokkal jobb a helyzet, a siófoki lakáshirdetéseket van olyan ingatlanos, aki 40 százalékkal túlárazottnak ítéli meg.
Ezeket az árakat nem biztos, hogy hitel segítségével utól tudjuk érni. Ha bankkölcsönt veszünk fel, legyünk mindig nagyon körültekintőek - például sose döntsünk az első ajánlat mellett.

Egy rosszul felmért kölcsön évekre elúsztathat minket anyagilag. Szerencsére ma már az adósságfék, illetve a JTM korlát megszabja, mekkora törlesztőrészletet vállalhatunk be.
Mégis úgy döntünk, lakáshitellel jutunk ingatlanhoz? Jobb hitelekre valóban nem érdemes várni, a szakértők szerint nem mennek lejjebb a THM-ek (teljes hiteldíj mutatók).
Ha hosszú évekre előre stabilnak érezzük az anyagi helyzetünket, érdemes lehet a hitelfelvétel mellett dönteni, mert egyelőre jók a kamatok. A hitelek terén egyetlen dolog következhet be: a kamatemelkedés, mivel rekord mélységben vannak a kamatok. Épp ezért a fix törlesztőjű változatok a legbiztonságosabbak, mivel a jelenlegi helyzet nem fog örökre tartani, ami a havi törlesztőrészletek emelkedését hozhatja magával.

Használt vagy új?

Az ingatlanárak emelkedésével eltolódott a vevők érdeklődése a kisebb lakások irányába. A közelmúltban jellemzően nőtt az érdeklődés a használt ingatlanok iránt, de a többség mégis inkább új lakást venne. A legtöbb vásárló inkább tökéletes állapotú ingatlanra költ: 2019 januárjában a vevők 7-11 százaléka vásárolt felújítandót.
Ennek az egyik alapvető oka, hogy egyre nehezebb ‘küldetés’ megfelelő felújító brigádot találni. A nagy vevői kereslet és a szakemberhiány miatt ma már sokszor képzetlen munkaerőt toboroznak, ami a végeredmény színvonalát igen kétségessé teszi.

Van, amit egyszerűbb lebontani

Jó tudni: a gyakorlatban mindig tovább tart a renoválás, és mindig kb. 30 százalékkal többe kerül, mint azt előzetesen terveztük. Ezt érdemes figyelembe venni, ha esetleg hitelből fedezzük ezeket a kiadásokat.
Akkor érdemes felújítandó ingatlant vennünk, ha rendelkezünk megfelelő kapcsolatokkal, azaz lesz egy megbízható team, aki helyrehozza a lakást vagy házat.
Emellett fontos tényező, mennyi felszabadítható időnk van, mivel egy átépítés sok menedzselést igényel. Ha nem tőlünk, akkor egy szakértő ismerősünktől.
Eleve csak úgy érdemes megvásárolnunk egy lakást, házat, ha azt egy építész vagy építőmérnök megnézi nekünk, és szerződésbe is csak egy ingatlan téren tájékozott jogásszal vágjunk bele.
A saját megérzésünkre ne hagyatkozzunk, abból lehetnek később a több milliós, halaszthatatlan felújítások. Ha egy komolyabb rejtett hiba a tulajdonosváltás után derül ki, a lakás értéke akár a tizedére is csökkenhet.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 02. 10:43, hétfő | PR

900 millió dolláros üzletet bíztak a magyar menedzserre

Szakonyi Andrást nevezték ki az információ- és dokumentumkezelésben világelső Iron Mountain európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) üzletágának a vezetőjévé.

2020. Február 13. 11:59, csütörtök | PR

Új gasztroenterológiai szakrendelőt épített a Jánosik Kft.

Nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gasztroenterológiai szakrendelőinek építését a Jánosik és Társai Kft.

2020. Február 05. 18:13, szerda | PR

Hogy vágjon bele a téli sportokba? 3 tipp a kezdetekhez

A téli outdoor sportokkal való ismerkedést a legtöbben gyerekkorukban kezdik, és ezek a hobbik sok családban generációról generációra öröklődnek.

2020. Február 05. 18:10, szerda | PR

Milliókat hozhat a hitelkiváltás

Történelmi mélyponton vannak a hitelkamatok, és ha bizonyos típusú régebbi kölcsönt fizetünk éppen vissza, nagyon megéri átváltani egy újabb hitelre.