Városlista
2020. január 22, szerda - Vince

Hírek

2019. November 08. 15:56, péntek | PR

Felújítandó lakás - megéri megvenni?

Felújítandó lakás - megéri megvenni?

Csúcson vannak a lakásárak, elsősorban a fővárosban. Sokan inkább használt lakást, akár romos házat vesznek, mivel nincs elegendő tőkéjük a piac legjobb ajánlataihoz. Mit érdemes átgondolni ilyen esetekben?

Nézzük reálisan az anyagiakat

Jó tudni, hogy jelenleg - 2019 végéhez közeledve - sokkal lanyhább az érdeklődés, mint korábban a lakás vásárlások terén.
Nem csoda, a szakemberek szerint például a budapesti piac 15 százalékkal túlárazott, vagyis ennyivel lépi túl a fizetőképes keresletet. A vidéki városokban sem sokkal jobb a helyzet, a siófoki lakáshirdetéseket van olyan ingatlanos, aki 40 százalékkal túlárazottnak ítéli meg.
Ezeket az árakat nem biztos, hogy hitel segítségével utól tudjuk érni. Ha bankkölcsönt veszünk fel, legyünk mindig nagyon körültekintőek - például sose döntsünk az első ajánlat mellett.

Egy rosszul felmért kölcsön évekre elúsztathat minket anyagilag. Szerencsére ma már az adósságfék, illetve a JTM korlát megszabja, mekkora törlesztőrészletet vállalhatunk be.
Mégis úgy döntünk, lakáshitellel jutunk ingatlanhoz? Jobb hitelekre valóban nem érdemes várni, a szakértők szerint nem mennek lejjebb a THM-ek (teljes hiteldíj mutatók).
Ha hosszú évekre előre stabilnak érezzük az anyagi helyzetünket, érdemes lehet a hitelfelvétel mellett dönteni, mert egyelőre jók a kamatok. A hitelek terén egyetlen dolog következhet be: a kamatemelkedés, mivel rekord mélységben vannak a kamatok. Épp ezért a fix törlesztőjű változatok a legbiztonságosabbak, mivel a jelenlegi helyzet nem fog örökre tartani, ami a havi törlesztőrészletek emelkedését hozhatja magával.

Használt vagy új?

Az ingatlanárak emelkedésével eltolódott a vevők érdeklődése a kisebb lakások irányába. A közelmúltban jellemzően nőtt az érdeklődés a használt ingatlanok iránt, de a többség mégis inkább új lakást venne. A legtöbb vásárló inkább tökéletes állapotú ingatlanra költ: 2019 januárjában a vevők 7-11 százaléka vásárolt felújítandót.
Ennek az egyik alapvető oka, hogy egyre nehezebb ‘küldetés’ megfelelő felújító brigádot találni. A nagy vevői kereslet és a szakemberhiány miatt ma már sokszor képzetlen munkaerőt toboroznak, ami a végeredmény színvonalát igen kétségessé teszi.

Van, amit egyszerűbb lebontani

Jó tudni: a gyakorlatban mindig tovább tart a renoválás, és mindig kb. 30 százalékkal többe kerül, mint azt előzetesen terveztük. Ezt érdemes figyelembe venni, ha esetleg hitelből fedezzük ezeket a kiadásokat.
Akkor érdemes felújítandó ingatlant vennünk, ha rendelkezünk megfelelő kapcsolatokkal, azaz lesz egy megbízható team, aki helyrehozza a lakást vagy házat.
Emellett fontos tényező, mennyi felszabadítható időnk van, mivel egy átépítés sok menedzselést igényel. Ha nem tőlünk, akkor egy szakértő ismerősünktől.
Eleve csak úgy érdemes megvásárolnunk egy lakást, házat, ha azt egy építész vagy építőmérnök megnézi nekünk, és szerződésbe is csak egy ingatlan téren tájékozott jogásszal vágjunk bele.
A saját megérzésünkre ne hagyatkozzunk, abból lehetnek később a több milliós, halaszthatatlan felújítások. Ha egy komolyabb rejtett hiba a tulajdonosváltás után derül ki, a lakás értéke akár a tizedére is csökkenhet.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 17. 19:19, péntek | PR

Sportigazságok a sportok világából

Nagyon sok itthoni rajongója van az amerikai major ligáknak, de biztos tudunk újdonságokkal szolgálni a legnagyobb rajongóknak is, ezért összegyűjtöttünk 10 sportigazságot.

2020. Január 07. 19:11, kedd | PR

Gyógyító légkör

Életünk jelentős részét töltjük a munkahelyünkön, irodában, így nem árt, ha a munkakörnyezetünk kellemes és barátságos. Ez nem csak a komfortérzetünk, hanem az egészségünk szempontjából sem mindegy.

2020. Január 07. 19:09, kedd | PR

Nercbunda, a nagy visszatérő

A divat folyamatos mozgásban van. A trendek dinamikusan változnak, ám a divatvilág a múltból is folyamatosan inspirálódik.

2019. December 20. 14:28, péntek | PR

Közkívánatra: 2020-ban tovább dübörög az Open Road Fest

Hazánk legnagyobb motoros és zenei fesztiválja az Open Road Fest 2020. június 10. és 14. között kerül megrendezésre Alsóörsön.