Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Április 12. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

Felkészültél?

Felkészültél?

Eljött a babonások rettegett napja. A só szóró és fokhagyma szorongató, a balszerencsés, az örök ellenség, PÉNTEK 13-a!

A pénteki napokat általában örömmel fogadjuk, és már előre várjuk, hiszen általuk egy újabb hosszú munkahetet zárhatunk le, nyomukban pedig kezdetét veszi a jó esetben pihentető hétvége. Azonban minden évben akad néhány (de legalább egy) olyan péntek, amitől valamilyen rejtélyes oknál fogva égnek áll a haj, és a hideg futkos a hátakon. Ezek a péntekek minden esetben 13-ára esnek.

Péntek 13-a a világ egyik legismertebb és legelterjedtebb babonája, aminek eredetét a legendák olyan régmúlt eseményekre vezetik vissza, mint Jézus keresztre feszítése, a templomos lovagok rendjének felszámolása, sőt, az özönvíz, vagy a kiűzetés a Paradicsomból.

Bár eredete valóban régmúlt időkre vezethető vissza, a babona valójában messze nem ilyen ősi: a péntek tizenharmadika balszerencsés mivoltáról a legrégebbi írásos említés 1869-ből, a híres zeneszerző, Gioachino Rossini életrajzából származik, aki egyébiránt az 1868-as novemberi péntek 13-án halt meg.

Péntek tizenharmadika legendája a néprajzkutatók szerint valószínűleg két egymástól független babona összeolvadásából jött létre, valamikor a huszadik század elején. A péntek és a 13-a néhány évtizedes magányos rémisztgetés után indultak el közös világhódító útjukra.

Lássuk kinek mi van a rovásán:

PÉNTEK:

• Az ókori Rómában, majd később a középkori Angliában is péntek volt a kivégzések napja, így szükségszerűen Jézus keresztre feszítése is péntekre esett - innen származhat a szerencsétlenséget hozó pénteki nap babonája.

A pénteki napot már a VI. századtól kezdve a boszorkányok vagy a pogányok idejének tartották a keresztény hitterjesztők, ez volt ugyanis az általuk üldözött ősi vagy nomád istenségek titkos imádásának napja.

A szerencsétlen péntek babonája angolszász területeken a legerősebb.

A mai napig tartja magát a legenda a HMS Friday nevű csatahajóról, amivel a haditengerészet azt akarta bebizonyítani, hogy a péntekkel valójában nincs semmi baj. A Péntek nevű vitorlást pénteken bocsátották vízre, a kapitány neve James Friday volt - aztán az első útján elsüllyedt, és a teljes legénység odaveszett. Szép történet, kár hogy egy szó sem igaz belőle, legalábbis a brit királyi hajózási múzeum archívuma szerint sosem létezett ilyen nevű hajó.

TIZENHARMADIKA:

• A tizenhármas a legtöbb ősi kultúrában kiemelt szerepet kapott: Kínában és Egyiptomban szerencsés számnak tartották, máshol pedig szerencsétlennek, mert eggyel több, mint a tökéletesség szimbólumának tartott tizenkettes.

Számmisztikusok szerint a 13-as azért balszerencsés, mert a 12-es után következik, márpedig ez utóbbi teljes szám: ennyi hónapja van az évnek, tagja a csillagjegyeknek, isten az Olimposzon, feladata Herkulesnek, törzse Izraelnek, apostola Jézusnak, napja a karácsonynak és 12 egy tucat is.

A tizenhármas szám rossz híre a XX. század első felében olyan erős volt, hogy New York felhőkarcolóinak 80 százalékában kihagyták a 13-ast az emeletek számozásából, a szállodákban nem volt 13-as szoba, a kórházakban 13-as kórterem, a színházak nézőterén 13. sor, az utcákon 13-as házszám.


És ez még fokozható!

• A babonások számára például az sem volt meglepő, amikor az Apolló 13-nak 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a 39-es indítóállványról meghiúsult - 39 ugyanis 3-szor 13.

A péntek 13-a, mint két sikeres szóló énekes közös duettje, nagyot ütött és mély nyomot hagyott az emberiségben (vagy legalább is annak egy szűk rétegében). Karrierjüket pedig filmek és könyvek egész sora építgette tovább.

A különösen babonások a szerencsétlenség elűzésének széles palettájáról válogatnak ezen a napon, például sót dobnak a hátuk mögé a bal vállukon át. Zsebükben, táskájukban fokhagymát dugdosnak, baljós gondolataikat pedig különös lendülettel kopogják le bármilyen fa felületen.


A pszichológusokat és a történészeket is megosztja, hogy mi lehet a magyarázata a péntek 13-a által keltett babonás szokások fennmaradásának, de legtöbben azt vallják:

az ember életében olyan sok a rejtélyes veszély vagy a stressz, hogy néha hinni akar abban, hogy az olykor felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan jelenségek mögött mégiscsak van valami ok.

A babona mára már odáig fokozódott, hogy tudományos neve is van. Az e naptól való rettegést tudományosan PARASZKAVEDEKATRIA-fóbiának, vagy FRIGGATRISZKAIDEKA-fóbiának nevezik. A 13-as számtól való félelemnek (merthogy ilyen is van) pedig TRISZKAIDEKA-fóbia a becsületes neve.

Péntek 13-as rejtélyének megfejtésére, tudományos helytállásának beigazolására több tanulmány is készült, ezek azonban sorra eltérő eredményeket hoztak, tovább éltetve a rettegett mítoszt.

Erről a különös (vagy csupán különössé tett) napról évek óta megoszlanak a vélemények, abban azonban minden tudományos kutatás szerzője egyetért, hogy az átlagostól eltérő péntek tizenharmadikai adatokról nem a dátum, hanem maga a babona tehet.

Így, vagy úgy, de a péntek tizenharmadikát nem lehet megúszni, minden évben legalább egyszer, de legfeljebb háromszor összejön. Idén éppen ilyen tripla év van, január után most áprilisban, majd júliusban is péntekre fog esni tizenharmadika.

FirKata

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció