Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 05. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fegyverkezésre szólít fel a NATO főtitkára

Fegyverkezésre szólít fel a NATO főtitkára

Több kelet-ukrajnai városban is folytatódtak a harcok vasárnap az ukrán kormányerők és a szeparatista oroszbarát fegyveresek között. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a két nappal ezelőtti odesszai tragédia felelőseinek kézre kerítésére utasította a főügyészséget. A NATO főtitkára pedig a védelmi kiadások növelésére szólította fel a szövetség tagállamait.

Odesszában megrohamozták a rendőrkapitányságot, Luganszkban elfoglalták a katonai parancsnokságot az oroszbarát szeparatisták vasárnap, miközben az ukrán hadsereg Mariupolnál vert szét barikádokat - írja az index.hu. A vasárnapi odesszai gyújtogatás miatt az ukrán miniszterelnök teljeskörű vizsgálatot indított. Jacenyuk azt kérte az odesszai tragédia körülményeit vizsgáló ügyészségtől, hogy az ügyet adja át az ukrajnai főügyészség központi nyomozó hivatalának. Úgy fogalmazott, hogy meg kell találni az odesszai események 'főkolomposait és szervezőit, mindenkit, aki orosz irányítással halálos támadást indított Ukrajna és Odessza ellen'. Meg kell vizsgálni továbbá a helyi rendőrség vezetőinek felelősségét - mondta Jacenyuk, aki szerint amennyiben tették volna a dolgukat az odesszai rendfenntartó szervek, már felszámoltak volna minden terrorcsoportot. A miniszterelnök szerint már vasárnap megkezdődnek a személycserék a helyi belügyi szerveknél.

A védelmi kiadások növelésére szólította fel a NATO európai tagállamait a szövetség főtitkára. Anders Fogh Rasmussen a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lapban megjelent interjúban hangsúlyozta: a Krím félsziget Oroszországhoz való csatolása történelmi fordulópont, hiszen a második világháború óta először növelte területét erőszakkal egy európai állam.

A NATO-nak ezentúl 'nagyobb hangsúlyt kell helyeznie a területvédelemre', és az ukrajnai folyamatoknak 'riadóztatniuk' kell az európai tagokat. 'Felszólítom az európai szövetségeseinket, hogy állítsák meg a védelmi kiadások folyamatos csökkentését, fordítsák meg a trendet és költsenek fokozatosan többet a védelemre' - mondta Rasmussen, hozzátéve, hogy miközben Oroszország 30 százalékkal növelte katonai kiadásait, az európai NATO-tagállamok 40 százalékkal csökkentették a védelemre jutó forrásokat.

A szövetség 'reakcióidején' sürgősen javítani kell, mert az ukrajnai válság megmutatta, hogy Oroszország 'gyorsan cselekszik katonailag, miután meghoznak egy politikai döntést, a NATO-nak pedig alkalmazkodnia kell ehhez a megváltozott helyzethez' - emelte ki a főtitkár.

A NATO részéről senki nem akar katonai konfliktust a Nyugat és Oroszország között, de Moszkva 'jelenleg inkább ellenfélként viselkedik, mint partnerként', és megszegte a NATO-val kötött 1997-es alapszerződést, amely tiltja, hogy a felek növeljék a másik területével határos térségekbe telepített katonai erőt. A szerződésben 'kinyilvánítottuk, hogy fenyegetés esetén mi is megerősítjük csapatainkat, és most arról egyeztetünk, hogy pontosan mit jelenthet a csapaterősítés' - mondta Anders Fogh Rasmussen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).