Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Szeptember 11. 13:52, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Fazekas Sándor: Magyarország felveti az aszály okozta nehézségeket a következő uniós tanácsülésen

Fazekas Sándor: Magyarország felveti az aszály okozta nehézségeket a következő uniós tanácsülésen

"Példátlan aszály sújtja" Dél- és Közép-Európa országait, ami nagy költségeket is jelent, ezért a csapadékhiányos időjárás okozta nehézségek kérdését Magyarország felveti a szeptember 24-i uniós tanácsülésen - mondta a vidékfejlesztési miniszter kedden telefonon az MTI-nek.

Fazekas Sándor az uniós tagállamok agrárminisztereinek ciprusi találkozóján beszélt az aszály sújtotta térség országainak képviselőivel, és a magyar előterjesztéshez várhatóan csatlakozik Románia, Csehország, Görögország, Málta, Portugália, Olaszország és Spanyolország is.
A felvetés lényege, hogy az Európai Bizottság valamennyi lehetőséget tekintsen át arra vonatkozóan, hogy miként segíthetnének a gazdáknak. Példaként említette a miniszter, hogy az EU nyújthatna gyorssegélyt az uniós alapokból, például az EU Szolidaritási Alapjából, továbbá megfontolhatnák a környezetvédelmi előírások ideiglenes felfüggesztését is.
Mint mondta, a ciprusi soros EU-elnökség az ülésen az éghajlatváltozás és a vízgazdálkodás kérdését állította középpontba, valamint a fenntarthatóságot a mezőgazdaságban.
A miniszter az ülésen ismertette Magyarország álláspontját arról, hogy fontosnak tartja a fenntartható vízgazdálkodást, a hatékony és takarékos öntözőrendszerek elterjesztését, a vízmegtartást segítő talajművelési módszereket, a szárazságtűrő növények mind szélesebb körű beillesztését a termelési szerkezetbe, a talajvédelem alaposabb figyelembe vételét, az uniós és a nemzeti talajvédelmi stratégiák összehangolását, továbbá azt, hogy a termőföldet alapvetően az eredeti célra, élelmiszer- és takarmánytermelésére kell felhasználni.
A megújuló, biomassza alapú energia előállítását elsősorban a helyi mezőgazdasági melléktermékek és a kommunális hulladékok felhasználásával kell megoldani, az energianövényeket a mezőgazdasági művelésre kevésbé alkalmas területeken kell termeszteni - hangsúlyozta.
Fazekas Sándor kitért arra is, hogy az éghajlatváltozás miatt támogatni kell azokat a kutatásokat, amelyeknek célja az ellenálló, de nem génmódosított növényfajták megkeresése, nemesítése és elterjesztése.

Címkék: Magyarország-EU

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.