Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Január 24. 20:25, szerda | Helyi

Faplasztikák és festmények az Artem Galériában

Faplasztikák és festmények az Artem Galériában

Bogdán Márta festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás az Artem Galériában

Tájképek, portrék, de különböző faplasztikák is láthatók az Artem Galériában. Bogdán Márta festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás. A tárlatot Rónai Gábor művésztanár nyitotta meg, aki csendes, szemlélődő természetűnek jellemezte a festőművészt.

Újabb ceglédi festőművész mutatta be alkotásait az Artem Galériában. Bogdán Márta már régóta készen állt egy önálló kiállításra – mondta köszöntő beszédében Rónai Gábor művésztanár.

P. RÓNAI GÁBOR, művésztanár: ,,A vizuális tanszékről nem csak jó élményeket hozott magával, lehet, hogy ez az egyik magyarázata a késett bemutatkozásnak. Itt van két fia, akiket felnevelt, miközben asztalos mester férje számára faragványokat készített. Ez a tudás itt is megmutatkozik, a nő életének periódusai szobor sorozat látható itt. Egységesek és mégis egyediek ezek a fa plasztikák néhányat kubizáló forma teremtés, másokat az expresszív kifejezés és egyet-egyet a finom nőiesség szolgálatába állított.”

Néhányat a kubizáló forma teremtés, másokat az expresszív kifejezés és egyet-egyet a finom nőiesség jellemez. A famunkákat akár kopjafának is nézhetnénk, de nem szomorúságuk miatt, hanem a biztos népművészeti tudással ábrázoló attitűd miatt – fogalmazott a művésztanár.

P. RÓNAI GÁBOR, művésztanár: ,,Amilyen biztosan mozog a fafaragás területén olyan sokáig kereste alkotói módszerét és képi világát a sík felületen. Erről tanúskodnak a portré tanulmányai és kísérletei, melyek közül talán a zenei ihletésű képeit, illetve valós időben készült muzikális illusztrációit emelném ki.”

De alkotásai között láthatók nyári városi hangulat festmények és tájképek is, melyek többszöri át és ráfestéssel új jelentésekkel gazdagodtak.

P. RÓNAI GÁBOR, művésztanár: ,,Hasonlóan van ez a fa variációkra is, ellenben a csúcsíves szériában inkább a fegyelmezett megszerkesztettség zabolázza az érzelmeket és fel is mutatja a látvány csak a művész számára megmutatkozó belső szépségeit.”

A kiállításon Kiszely Margó és Bori Jenő zenélt. A tárlat február 19-ig megtekinthető az Artem Galériában.

Forrás: ctv.hu

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció