Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Október 11. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Évente több mint félmillió magyart kezelnek pszichés betegségekkel

Évente több mint félmillió magyart kezelnek pszichés betegségekkel

A pszichiátriai betegségek a fejlett országokban mindenütt súlyos gazdasági terhet jelentenek: Magyarországon csak a pszichiátriai gyógyszerek támogatása évi mintegy 30 milliárd forintba kerül. A nem kezelt depresszió viszont nemzetgazdasági szinten húszszor többe kerül - írja aVilággazdaság.

Magyarországon évente több mint félmillió embert kezelnek pszichés betegségekkel egészségügyi intézményekben. A kezelt betegek száma az utóbbi években enyhén csökkent – derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott adatokból. Ma van a lelki egészség világnapja, amelyet 1992 óta tartanak meg, hogy harcoljanak a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek ellen, és a lelki egészséget állítsák a középpontba.

Az Egészségügyi Világszervezet már évekkel ezelőtt úgy becsülte, hogy 2030-ban már a depresszió jelenti majd a világon a legnagyobb egészségügyi problémát. A pszichés betegségek napjainkban is komoly kiadást jelentenek valamennyi országnak: a mentális betegségek kezelésére fordított összeg már tíz évvel ezelőtt is az egészségügyi kiadások 15 százalékát tette ki.

Magyarországon az OEP összesen mintegy 420 pszichiátriai kórkép kezelésére használt gyógyszert támogat. A közösségi hozzájárulás a készítmények árának átlagosan 83 százalékát fedezi. Az antipszichotikumokból, antidepresszánsokból évente majdnem 11 millió doboz fogy, a támogatásokra az egészségbiztosító tavaly összesen közel 29 milliárd forintot fordított (egy évvel korábban még több mint 33 milliárd forintot).

Rihmer Zoltán pszichiáter, a Semmelweis Egyetem tanára a Magyar Pszichiátriai Társaság honlapján pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy közgazdasági vizsgálatok szerint a depresszióval összefüggő társadalmi-anyagi teher már jelenleg is sokkal nagyobb, mint a hipertónia, asztma, a reuma és a csontritkulás miatti kiadások, a kezeletlen depresszió okozta társadalmi kár (a munkából való kiesés, a korai halálozás, stb.). Depresszió vagy az annak talaján kialakuló testi betegségek miatt esnek ki a legtöbben a munkából; nem mellesleg a rokkantság tíz leggyakoribb oka között nyolc pszichiátriai betegség szerepel.

A WHO számításai szerint világszerte több mint 350 millió ember szenved aktuálisan depressziótól. Magyarországon évente mintegy 700 ezer esettel kell számolni, de csak mintegy 40-45 százalékuk áll orvosi (elsősorban gyógyszeres) kezelés alatt.

Ennek oka – mutat rá Rihmer Zoltán –, hogy a depresszió még ma is aluldiagnosztizált és alulkezelt betegség világszerte. Annak ellenére is, hogy a depresszió felismerésében és kezelésében is lényeges javulás tapasztalható az utóbbi két évtizedben. Ráadásul a korszerű antidepresszívumok és pszichoterápiás eljárások segítségével ma már a betegek döntő többsége ambulánsan is sikeresen kezelhető.

A fejlett egészségügyi ellátással rendelkező országokban végzett vizsgálatok szerint a fokozatosan javuló tendencia ellenére a depresszióban szenvedő betegeknek még mindig csak 30-60 százaléka kap kezelést. Egy londoni tanulmány szerint nemzetgazdasági szinten 23,5-szer magasabb a nem kezelt, mint a kezelt depresszió költsége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár