Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Szeptember 22. 07:44, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Év végéig teljesülhet a klímamegállapodás érvénybe lépésének mindkét feltétele

Év végéig teljesülhet a klímamegállapodás érvénybe lépésének mindkét feltétele

Áder János államfő bízik benne, hogy az év végig teljesül a párizsi klímaegyezmény érvénybe lépéséhez szükséges mindkét feltétel, és elkezdődhet a megállapodás gyakorlati megvalósítása.

A köztársasági elnök azután nyilatkozott az MTI-nek szerdán New Yorkban, hogy a klímaegyezményről szóló tanácskozáson vett részt az ENSZ-közgyűlés ülésszakán.

Áder János elmondta: Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a tanácskozáson bejelentette, hogy a mai napig 58 ország ratifikálta a párizsi egyezményt, s ez azt jelenti, hogy megvan az egyezmény hatályba lépéséhez szükséges 55 ratifikálás. Az államfő hozzátette: bízik benne, hogy az év végig teljesül a megállapodás érvénybe lépéséhez szükséges másik feltétel is, hogy a ratifikáló országok széndioxid-kibocsátásának együttesen el kell érnie a világ teljes széndioxid-kibocsátásának 55 százalékát.

Pillanatnyilag még nem tartunk itt, a második feltételhez még 7 százalék hiányzik, tehát még néhány országnak majd letétbe kell helyeznie a ratifikációs dokumentumokat - mondta.

Áder János emlékeztetett arra, hogy Magyarország az Európai Unióban elsőként ratifikálta a párizsi klímaegyezményt, azóta azonban csak Ausztria és Franciaország követte a példát, másik 25 ország még adós ezzel. Az államfő leszögezte: az a veszély fenyeget, hogy Európa - amely egyébként az élen járt a klímaváltozással kapcsolatos megállapodások kezdeményezésében - a ratifikálásokban sereghajtó lesz.

"Arra ösztönzöm valamennyi kollégámat, akivel itt találkozom, hogy minél hamarabb történjen meg ez a ratifikálás" - jelentette ki.

Az államfő szerint jó esély van rá, hogy az év végéig a második feltétel is teljesül, azaz a tavaly Párizsban reméltnél két évvel korábban hatályba léphet a klíma-megállapodás. "Azaz hamarabb kezdhetünk el a végrehajtási jogszabályokon dolgozni, hamarabb gyűjthetjük össze az úgynevezett zöld klímaalapot, ami százmilliárd dollár évente, s amit arra használhatunk majd fel, hogy megakadályozzuk a helyzet további romlását és segítsük az alkalmazkodásban a különböző országokat" - tette hozzá.



A köztársasági elnök hangsúlyozta: mindenki tudja, hogy a probléma milyen nagy, a természettől is egyre súlyosabb figyelmeztetéseket kapunk, nincs okunk halogatásra, sőt, jó okunk van a mielőbbi cselekvésre.

Az államfő a tanácskozás után kétoldalú megbeszélést folytatott Petro Porosenko ukrán elnökkel. Áder János az MTI-nek elmondta: szóba került az Oroszországgal való konfliktus és a Krím annektálása. A magyar államfő jelezte ukrán kollégájának: "Magyarország álláspontja nem változott a korábbi időszakhoz képest, vagyis Magyarország változatlanul támogatja Ukrajna függetlenségét és nem ismeri el a Krím annektálását".

A kétoldalú megbeszélésen szóba kerültek - ahogyan Áder János fogalmazott: - "békésebb témák" is: új határátkelők megnyitása és a kárpátaljai területeken autópálya-építés felgyorsítása magyar segítséggel, valamint környezetvédelmi problémák.

Ami az autópálya-építést illeti, a magyar államfő jelezte ukrán kollégájának, hogy Magyarország kész hosszú futamidejű és kedvezményes kamatozású hitelt nyújtani, s már lényegében csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyására kell várni, hogy folyósítható-e a hitel, és megkezdhető-e az építkezés. Áder János hangsúlyozta: abban maradtak Petro Porosenkóval, hogy megpróbáljuk közösen megtalálni mielőbb a megoldást, hogy ne csak szándék legyen az autópálya, hanem valóság. Ez nyilván megkönnyítené a Kárpátalján élőknek a kapcsolattartást Magyarországgal, megkönnyítené az ott vállalkozni szándékozóknak a beruházásokat, új munkalehetőséget teremtene a helyieknek és hozzájárulna Ukrajna gazdaságának növekedéséhez is - jelentette ki.

A két államfő a Tiszát érintő környezetvédelmi problémákról is tárgyalt. Áder János ezzel kapcsolatban elmondta: a Tisza mentén található a szlatinai sóbánya, amelyet ugyan már nem művelnek, be is zártak, de a szükséges óvintézkedéseket nem tették meg: a bezárt bányából ezért nagy mennyiségű só kerül a Tiszába. Felhívta a figyelmet, hogy a sószennyezés olyan mértékű, hogy a folyó ökológiai állapotát, a víz minőségét fenyegeti. "Azt kértem elnök úrtól, hogy akár közösen, akár uniós források igénybe vételével haladéktalanul találjuk meg a megoldást. Sokkal könnyebb lesz a só bemosódását megakadályozni, mint később a Tisza vizét tisztítani és emberi fogyasztásra alkalmassá tenni" - emelte ki a magyar államfő.

A másik megvitatott problémát ismertetve elmondta: évek óta tapasztalják a magyar szakemberek, hogy nagyon sok műanyag szemét érkezik a Felső-Tiszára, részben Romániából, részben Ukrajnából, s ez nemcsak csúnya, hanem szennyezi a vizet, veszélyezteti az ivóvíz minőségét. "Kértem Porosenko elnök urat: segítsen, hogy ez a rossz gyakorlat megszűnjön" - tájékoztatott kétoldalú tárgyalásainak témáiról Áder János.

Címkék: ensz, klíma, megállapodás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése