Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2014. Április 30. 08:09, szerda | Külföld
Forrás: MTI

EU10 - Szlovénia: az eufóriától a csalódottságig

EU10 - Szlovénia: az eufóriától a csalódottságig

Várhatóan a legtöbb szlovén nem bont pezsgőt az európai uniós csatlakozás tizedik évfordulójának tiszteletére, az egy évtizeddel ezelőtti eufóriából ugyanis mára szinte már semmi nem maradt.

A kétmilliós ország 1991-től, vagyis a volt Jugoszláviától való elszakadásától kezdve az európai közösség része akart lenni, így nem meglepő, hogy 2003-ban a népszavazáson az uniós csatlakozásra a lakosság 90 százaléka mondott igent. Az akkori várakozások többsége azonban még mindig nem valósult meg, így mára az EU támogatottsága 50 százalék alá esett.
Igaz, a volt jugoszláv tagköztársaság az újonnan csatlakozott országok közül elsőként vezette be az eurót 2007-ben, a vásárlóerő azonban az európai uniós átlag alatt maradt. Az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP) például 2004 és 2012 között - a pozitív kilengések után - az EU-s átlag 87 százalékáról 79 százalékra esett. A csatlakozást követően Szlovénia látványos fejlődésbe kezdett. 2004 és 2008 között soha nem látott gazdasági növekedésről számoltak be a jelentések, 2007-ben rekordnagyságú, 7 százalékos volt a növekedés, 2008-ra pedig a GDP elérte az uniós átlag 91 százalékát. Ekkor azonban jött a világgazdasági válság.
Az ország jelenlegi helyzetéért azonban gazdasági szakértők szerint nem pusztán a válság tehető felelőssé, hanem az is, ahogyan az európai "elit" kezelte ezt a krízist. Szerintük Európa most két részre osztható: a gazdag központra és a szociálisan nehéz helyzetben lévő perifériára, amelyet szimbolikus értelemben Görögország képvisel. A szlovén szakértők szerint azonban az úgynevezett európai elit már Szlovéniát is ehhez a perifériához sorolja, ami jól mutatja, hogy a korábban az európai sikertörténetként tolmácsolt szlovén integráció megbukott, valamint ékes bizonyítéka annak is, milyen vékony vonal választja el egymástól "a koldust és a királyfit".
Janez Potocnik - az EU jelenlegi szlovén környezetvédelmi biztosa, aki hazája uniós tárgyalásait vezette - a szlovén hírügynökségnek adott interjújában kiemelte: Ljubljanának is rá kellett jönnie, hogy az EU-tagság nem jelent automatikusan jólétet is. Mint fogalmazott: "a reformtörekvési kedv csökkent, az (uniós) pénzeket fejlesztések helyett különböző kivásárlásokra használták, a válságra lassan és felületesen reagáltak". Hozzátette, hogy a félrevezetésektől és a populista beszédektől a nép megcsömörlött és csalódottá vált.
A Vecer című maribori újság szerint például "az Európai Unió szakított azzal az alapvető gondolattal, hogy az egymás mellett élés, a szolidaritás és a szociális biztonság megkérdőjelezhetetlen civilizációs értéknek számít, és Berlin, valamint az egyre erőtlenebb Párizs nyomására a politikai hangsúlyokat a neoliberális gazdasági elképzelésekre és a költségvetési fegyelemre helyezte át". A 10 éves évforduló kapcsán a szlovén lap megállapította, a mostani unió teljesen más közösség, mint amelynek egy évtizede a tagjává váltak.
A Szlovén Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Samo Hribar Milic szerint viszont tíz évvel ezelőtt jó stratégiai döntést hozott Ljubljana, amikor úgy döntött, hogy az Európai Unióhoz akar csatlakozni. Magyarázata szerint a számtalan adminisztratív gát megszűnése, a szabad munkaerő- és áruforgalom, valamint a kibővült külkereskedelmi lehetőségek kedveztek az országnak.
A gazdasági statisztikák is Hribar Milicet igazolják. 2004-ben Szlovénia 12,8 milliárd euró értékben exportált árut az EU-ba, 2013 végére ezt majdnem megkétszerezte, mára 21,6 milliárd euró értékű a kivitel. Az import hasonló növekedést mutatott, 14,1 milliárdról 22,2 milliárdra nőtt.
Igaz, hogy a csatlakozás óta a fizetések körülbelül egyharmadukkal, vagyis mintegy 400 euróval nőttek, ez sem tudta azonban megakadályozni a szegénységi ráta növekedését. A statisztikai adatok szerint emellett az infláció növekedése miatt sem érezhető a fizetések emelkedése. Az ország anyagi helyzete egyértelműen romlott az utóbbi tíz évben: a köztartozás jelentős mértékben nőtt, míg 2004-ben a GDP 27 százalékát tette ki, tavaly már 72 százalékos volt, aminek egyik oka a több éves költségvetési hiány.
Mindezeken felül 2004 óta 2,1 százalékkal nőtt az országban a 65 év feletti lakosság aránya, és 20 százalékkal több a nyugdíjas. A munkanélküliek száma meghaladja a 120 ezret, míg 2004-ben "csak" 93 ezer munkaképes embernek nem volt állása.
Mojmir Mrak közgazdász szerint a legnagyobb hibát ott követte el az ország, amikor nem élt az unió adta lehetőségekkel, és nem kapcsolódott be a nemzetközi folyamatokba. Szerinte míg a többi országnak sikerült külföldi befektetőket vonzania, addig Szlovénia "máig nem tudja eldönteni, hogy mit akar". Stratégia nélkül pedig a fejlődés is lassabb - tette hozzá. Ezzel összecseng Dimitrij Rupel volt szlovén külügyminiszter minapi kijelentése is, amely szerint Szlovéniát az ugyanakkor csatlakozó országok többsége lehagyta a fejlődésben, mert azok nem ideológiai harcokkal foglalkoztak, illetve nem viszonyultak "ellenségesen" a külföldi befektetésekhez.
A gazdasági nehézségek mellett azonban a politikai stabilitás is megingott az utóbbi években. Szlovéniában idén ismét előre hozott parlamenti választásokat írhatnak ki. Három év alatt az Alenka Bratusek vezette kormány a második kabinet, amely nem tölti majd ki mandátumát.
Mitja Gaspari, a szlovén nemzeti bank korábbi kormányzója szerint az ország jövője szempontjából viszont éppen az lenne a legfontosabb, hogy stabil politikai rendszere legyen, és a jövőben ne essen áldozatul a különböző politikai csoportok önös érdekeinek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni