Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2014. Április 30. 08:15, szerda | Külföld
Forrás: MTI

EU10 - Szakértő: a balti országok a "több Európa" mellett voksoltak

EU10 - Szakértő: a balti országok a

Az európai uniós intézmények jogkörének bővítéséről, illetve a tagállamok mozgásterének megőrzéséről az integrációban régóta folytatott vitában a balti államok egyértelműen a "több Európa" mellett foglaltak állást - mondta Meisel Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója az MTI-nek.

A balti államok EU-tagságának elmúlt tíz évét értékelve a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Kutatóintézetének tudományos munkatársa emlékeztetett arra, hogy Észtország, Lettország és Litvánia függetlenné válása óta társadalmi konszenzus övezte azt a törekvést, hogy mielőbb csatlakozzanak a nyugati integrációs szervezetekhez. Ennek része volt az uniós csatlakozás, majd a belépés az euróövezetbe - fűzte hozzá.
A balti országok hagyományosan rögzített árfolyam-politikát folytattak, és a 2004-es uniós csatlakozásuk után nagyon rövid időn belül bevitték a valutájukat az úgynevezett ERM II árfolyamrendszerbe, ami az euróövezeti csatlakozás egyik feltétele - idézte fel Meisel Sándor. Rámutatott: ezzel azonban le kellett mondaniuk az árfolyam-politikai kiigazításról, ami meghatározta a válságkezelésüket is. A válság mindhárom országot súlyosan érintette, főleg Lettországot és Litvániát, a két ország - Észtországhoz képest - kevésbé óvatos költségvetési politikát folytatott.
A kutató kiemelte: a válság alatt és után óriási erőfeszítések, megszorítások árán sikerült stabilizálni az államháztartást, leszorították az inflációt, így Észtország, majd Lettország teljesíteni tudta az euró bevezetéséhez szükséges konvergenciafeltételeket, Litvánia előtt pedig nagy eséllyel jövőre nyílik meg az euróövezeti csatlakozás lehetősége.
A válságkezeléshez a balti országok kaptak uniós segítséget. Lettországnak a magyarországihoz hasonló konstrukciójú hitelt nyújtott a Nemzetközi Valutaalap és az EU. Az uniós, főleg skandináv bankok jelentős mértékben hozzájárultak a balti pénzintézetek konszolidálásához, mivel ezek a leánybankjaik voltak - magyarázta.
A balti államok a skandináv pénzügyi segítségnyújtáson kívül számíthattak az Európai Beruházási Bankra is - jegyezte meg, hozzátéve: az uniós strukturális alapok és a kohéziós alap forrásait is hatékonyan használták a válságkezelés idején.
Meisel Sándor kitért arra is, hogy a csatlakozás idején az Eurobarometer felmérései szerint a balti országok lakossága a többi, velük egy időben belépő tagállamhoz képest inkább óvatos és szkeptikus volt. Ma már ez nem ilyen szembetűnő, elsősorban ezért, mert máshol romlott az EU megítélése. A balti országokban ugyanakkor nincsenek erősen euroszkeptikus pártok - közölte.
A szakértő hangsúlyozta: a több vagy kevesebb Európa kérdése nem jelenik meg olyan komoly dilemmaként a balti országokban, mint más, például közép-európai tagállamokban. Természetesen vannak kérdések - így az adópolitika -, amelyek esetében a baltiak az önálló mozgásteret hangsúlyozzák, de ez "nem ölti harc formáját". Azzal, hogy Észtország és Litvánia az euróövezet tagja, illetve Litvánia hamarosan azzá válik, a három állam a "több Európa" mellett állt ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni