Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Április 02. 13:53, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Észak-Korea újraindítja atomlétesítményeit

Észak-Korea újraindítja atomlétesítményeit

Újraindítja azt az urándúsító létesítményt az észak-koreai rezsim, amelyet egy élelmet-leszerelésért egyezmény keretében öt éve állítottak le. Ezzel tovább nő a háborús feszültség a térségben. Szakértők szerint bármi elfordulhat - írj a Napi Gazdaság. A rezsim álláspontja szerint a koreai félsziget az atomháború küszöbére került.

Észak-Korea újraindítja a Jongbjonban lévő nukleáris bázisát, azon belül az öt megawatt kapacitású reaktort, amelyet 2007-ben állított le egy többoldalú nemzetközi egyezmény keretében, cserébe azért, hogy élelmiszert importálhatott külföldről - jelentette a BBC. A létesítmény hűtőtornyát akkor felrobbantották, ám a nemzetközi közösséget ez nem győzte meg arról, hogy a rezsim visszavett atomprogramjából. A bázis az észak-koreai atomfegyverhez szükség plutónium előállításának egyik helyszíne, az újraindítást is azzal indokolták, hogy erősíteni akarják az ország atomcsapásmérő képességét.

Az USA és Dél-Korea komolyan veszi a fenyegetést, ám amerikai források szerint nem helyezték magasabb készültségbe az észak-koreai hadsereget, ami arra utal, hogy a szokásos hidegháborús retorika felerősödéséről van szó - írta a Reuters. Nem szűntek meg a határon kialakult gazdasági kapcsolatok sem.

Ennek ellenére jelentős katonai erőket, köztük az radarok számára szinte láthatatlan repülőgépeket és egy rakétaelhárító hajót vezényeltek a körzetbe. A dél-koreai kormány engedélyezte a hadseregnek, hogy a helyi katonai egységek politikai felhatalmazás kérése nélkül, azonnal válaszoljanak az északiak akcióira.

Eközben a sztálinista rezsim elitjében belső átrendeződések folynak. Kim Jong-un pártvezér a kommunista párt központi bizottsága előtt kijelentette, hogy az ország atomarzenálja nem lehet tárgya semmiféle további alkunak, Észak-Koreát nem kényszeríthetik rá ily módon saját lefegyverzésére. Az 'első a hadsereg' politikáját Kim apja vezette be, ennek az ideológiának a szellemében fordították az ország erőforrásainak zömét az 1,2 milliós létszámú hadsereg erősítésére, ezen belül a tömegpusztító fegyverek kifejlesztésére.

A pártvezér ugyanakkor személyi változásokat is bejelentett, amelyekkel megerősítette személyes hatalmát a párt legfelsőbb vezető testületében, a politikai bizottságában, és visszaemelt a hatalomba korábban kegyvesztett reformpárti politikusokat. Visszakapta 2007-ben elvesztett kormányfői megbízatását Pak Pong-ju, akit Kim nagybátyja, a jelentős informális befolyással rendelkező Jang Song-thaek szövetségesének tartanak. Pak emellett a pártvezér nagynénikéjének is protezsáltja.

Ez a húzás a katonai vezetés, illetve a Jang és felesége között dúló hatalmi harcra utal. Ugyanakkor egyelőre nem enyhíti a fegyveres feszültséget. Katonai szakértők szerint Észak-Korea néhány száz kilométer hatótávolságú rakétáival el tudja érni Dél-Korea egész területét, továbbá néhány Japánban lévő amerikai bázist is. A térségben olyan óriási mennyiségű fegyvert halmoztak fel a felek, hogy elég egy szikra az éles konfliktus kirobbanásához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt