Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 01. 07:03, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Erzsébet-utalvány gyönge lábakon

Erzsébet-utalvány gyönge lábakon

A jelenlegi formájában biztosan nem él tovább az utalványpiac. Az Erzsébet-rendszer jelenlegi működését Brüsszel is vizsgálja – írja Napi Gazdaság.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy parlamentben elhangzott képviselői kérdésre adott válaszában megjegyezte, a kormány is tisztában van vele, hogy az utalványpiac a jelenlegi formájában nem felel meg az uniós irányelveknek, ezért a mostani formájában biztosan nem marad meg.

Bármennyire is szerették volna a Magyarországon jelen lévő nemzetközi kereskedelmi láncok, Brüsszel nem az Erzsébet utalvány jutalékrendszerét vizsgálja, hanem azt, hogy a kibocsátók és az elfogadóhelyek között miért nincs nemzetközi vállalkozás. Vagyis az Erzsébet utalvány kibocsátója miért is van monopolhelyzetben, és ennek van-e köze ahhoz, hogy az elfogadók 99 százaléka magyar. Ez utóbbit a Nemzeti Üdülési Szolgálat, mint kibocsátó orvosolta. Nehezen, de végül bekerült a Tesco áruházlánc az elfogadói körbe, rajta kívül azonban nem hallani egyéb nemzetközi vállalatokkal való tárgyalásról.

A nemzetközi kereskedőknél lenne igény az elfogadásra, de nem azért, mert jó üzlet lenne a beváltás, hanem azért, hogy a vásárlóknak ne kelljen egy ajtóval odébb menniük. Az Erzsébet utalvány sehogy sem üzlet a nagyoknak, hiszen a cafeteriában adható összeg lényegében harmadolódott és erősebben szabályozták a használatát is, így közel sem akkora a készpénz-helyettesítő képessége, mint korábban az étkezési utalványoknak. Ehhez párosul a piaci hírek szerinti hatszázalékos jutalék, már amit a NÜSZ felszámít. Ezzel a kereskedők szerint akkor sem lenne gazdaságos az elfogadás, ha nem lennének nyomottak az árak és magasabbak lennének az árrések.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.