Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Április 14. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Erre figyeljen használtautó-vásárlásnál

Erre figyeljen használtautó-vásárlásnál

Egyre gyakrabban érkeznek használt-autóval kapcsolatos kérdések a Fogyasztóvédők Országos Egyesületéhez, ezért az egyesület összefoglalta, mit tehet a fogyasztó azért, hogy elkerülje a későbbi kellemetlen meglepetéseket. Manipulált kilométerórák, félretájékoztatás, a körültekintő eljárás teljes hiánya – többek közt ezekről árulkodnak az Egyesülethez érkező panaszok.

Közel kétmillió forintért vásárolt a fogyasztó egy kifogástalannak tűnő használt autót, aztán persze kiderült, hogy közel 90.000 km-rel többet futott, mint amelyet a kilométeróra mutatott. A szervizkönyv nélkül értékesített gépjárműről két hónap múlva az is kiderült a szakszervizi vizsgálat során hogy számtalan más hibája van: mikor a fogyasztó ezt felrótta a kereskedőnek, az elhárított minden felelősséget.

A példában jelzett eset jól mutatja, hogy félreértelmezik bizonyos kereskedők a fogyasztói jogokat. Az adásvételi szerződésben ugyanis rögzítették a kilométeróra 127.720 km-es állását, de amikor a fogyasztó a hibák jelentkezése során szakszervizbe vitte a járművet, kiderült: az autó valójában 216.724 km-t futott és további hibái is vannak. A fogyasztó kérdéséből az is kiderült, hogy minden további nélkül elutasították a kérelmet, a cég szerint „nem tehettek arról, hogy valaki korábban manipulálta az órát”, ráadásul szerintük használt-autó kereskedőként csak hat hónap szavatosságot, nem pedig garanciát kell vállalni és az kizárólag a fődarabokra vonatkozik. Azonban a vállalkozás tévesen értelmezte a jogszabályokat, hiszen használt-autóvásárlás esetén is a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:163. § (2) alapján (az új áruk esetén érvényes két éves határidő helyett) legalább egy évig felléphet a fogyasztó kijavítás-kicserélési jogával. Ha pedig ezek teljesítése nem lehetséges, akkor vételár-leszállítást kérhet, elállhat a szerződéstől és követelheti vissza a teljes vételárat vagy a hibát mással ki is javíttathatja a kereskedő költségére. A fentiek szerint a cég abban is tévedett, hogy csak hat hónap szavatosságot kell vállalnia. Ráadásul a használt autókra szintén érvényes a szabály az ÚPtk. 6:158. § alapján, miszerint a vásárlást követő hat hónapon belüli hiba esetében a vállalkozást terheli annak bizonyítása, hogy a gépjármű az eladáskor még hibátlan volt.

Jó tanácsok használt autó vásárlására

1. Ne fogadják el a fogyasztók a vállalkozás azon hivatkozását, hogy felelősségük nem áll fenn használt autó hibája esetén. Legalább egy évig felléphetnek többek közt kijavítási igénnyel és az első hat hónapon belül észlelt hibánál a vállalkozásnak bizonyítania kell, hogy még hibátlan autót adott át.

2. Minden dokumentumot olvassanak át a fogyasztók a vásárlásnál még aláírás előtt, mert könnyen lehet olyan papírt írnak alá, amely miatt később nem tudnak élni jogaikkal. Jogilag nem számít hibának az, amit a fogyasztó a vásárláskor már felismert, vagy fel kellett volna ismernie.

3. Ha a próbaút során bármilyen rendellenességet észlel a fogyasztó, ne fogadja el azt a választ, hogy a probléma csak átmeneti! Ehelyett a megvásárlás előtt szakértővel mérje fel az autó állapotát és az ennek eredményeként tett megállapítások fényében vegye meg a gépjárművet!

4. A szervizkönyvben fel kell tüntetni mindig a javításkori kilométeróra-állást, erről is tájékozódjon a fogyasztó a vásárlás előtt! Ha nem rendelkezik az autó szervizkönyvvel, akkor mindenfajta állítás csupán egy feltételezés a szakember által elvégzett vizsgálat eredményéig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során