Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Május 08. 10:01, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Érettségi - Megkezdődtek a történelem írásbelik

Érettségi - Megkezdődtek a történelem írásbelik

Megkezdődtek és a kormányhivataloktól beérkezett jelentések szerint zavartalanul folynak a harmadik nagy tárgy, a történelem írásbeli vizsgái szerda reggel országszerte - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

Történelemből középszinten 1296 helyszínen 79 781 vizsgázó, emelt szinten 113 helyszínen 5753 diák érettségizik.
A történelem középszintű írásbelije 180 percig tart. Az írásbeli két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatokból. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és a megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat felét a 19. és a 20. század történelme adja. A vizsgázók használhatják a középiskolai történelmi atlaszt, amelyről maguk gondoskodnak, továbbá vizsgacsoportonként legalább három helyesírási szótárt, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény ad.
A történelem emelt szintű vizsga 240 perces, két feladatsorból áll (egyszerű, rövid választ igénylő feladatok, illetve szöveges, kifejtendő feladatok megoldása). A vizsgázó először az I. feladatlapot oldja meg. A vizsgadolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután következhet a II. feladatlap kiosztása és megoldása. A feladatok megoszlása hasonló a középszintű vizsgáéhoz.
Történelemből középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, német, spanyol, szerb és szlovák nyelven is vizsgáznak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.