Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Július 18. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Eredmény nélkül zárult az EU tanácskozás

Eredmény nélkül zárult az EU tanácskozás

Nem mondhatni, hogy túl eredményes volt az EU kormány- és államfőinek tanácskozása. Arról ugyan megállapodtak, hogy a hónap végéig újabb szankciókat dolgoznak ki Oroszország ellen az ukrán konfliktus miatt, de saját dolgaiban nem jutott előrébb az Európai Unió Tanácsa.

Nem sikerült konszenzusos megoldást találni a fennmaradó csúcspozíciók betöltésére, ezért a testület augusztus 30-án ismét rendkívüli találkozót tart Brüsszelben. A vita jelenleg arról folyik, hogy Jean-Claude Juncker Európai Bizottsági elnök mellett kik legyenek majd az Európai Unió főbb vezetői, nevesül az Európai Tanács elnöke, a kül- és biztonságpolitikai főképviselő, valamint az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő úgynevezett eurócsoport állandó elnöke.

A 28 uniós tagállamnak arról kellene megegyeznie, hogy ne csak párthovatartozás, hanem tagállamok és a nemek aránya alapján is elfogadhatóak legyenek az új vezetők. Nem tűnik tehát túl egyszerű feladatnak az egyezség. Jobb híján késő este megtárgyalták az állam- és kormányfők Jean-Claude Juncker öt éves stratégiai tervét, arról nem szivárogtak ki információk, hogy az egyes tagállamok mennyire voltak elégedettek vagy kevésbé elégedettek az Európai Bizottság leendő elnökének gazdasági és politikai terveivel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).