Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 21. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Energetika 2030: Kíméletlen harc a fogyasztókért és az erőforrásokért

Energetika 2030: Kíméletlen harc a fogyasztókért és az erőforrásokért

Az energia-portfólió, a verseny átalakulása és az infrastrukturális beruházások megvalósíthatósága alakítja az energetikai és közmű szektor jövőjét

– ez áll a PwC 12. Globális Éves Villamosenergia-ipari Felmérésben. Az iparág szereplői a legnagyobb kihívást a fejlesztésekhez szükséges forrásszerzésben látják.

Aktív befektetési időszak elé néz az iparág: a felmérésben résztvevők közel 70 százaléka tervez valamilyen nagyobb beruházást a közeljövőben hatékonysága illetve versenyképessége növelése végett. A beruházásokban még sokáig vezetni fog a gázalapú termelői kapacitások létesítése, a cégek 55 százaléka tervez ilyen beruházást. Más iparágakhoz hasonlóan az energetikai cégvezetők 80 százaléka számára is gondot okoz a finanszírozás.

Az iparág üzenete világos a kormányzat felé: az energiaigény kielégítéséhez nem piaci reformokra, hanem befektetésbarát környezetre van szükség. Például a válaszadók 80 százaléka szerint a hálózati befektetést támogató szabályozási környezet kialakítása, kiemelt fontosságú.

A piacok jobb hálózati összekapcsolását is egyértelműen fontosabbnak tartják, mint a liberalizáció folytatását. Míg előbbit a válaszadók háromnegyede, utóbbit csak harmada javasolja kormányzati prioritásnak. A felmérés eredményeiből világosan látszik, hogy egyre növekvő fenyegetettséget látnak az iparági szereplők a fogyasztók fizetőképességének csökkenésében. Véleményük szerint Európában és Észak-Amerikában a következő 20 évben jelentősen megnő azon háztartások száma, akiknek alapvető energiaszükségletük fedezése is anyagi problémát okoz. A korlátozott fogyasztói fizetőképességből adódóan a hálózatfejlesztés költségei kevésbé háríthatóak át a fogyasztókra. Éppen ezért a fejlesztések elmaradásából adódóan az európai válaszadók fele számít az áramszünetek számának növekedésére, és csak 16 százalékuk várja a helyzet javulását.

2030-ra alapvető változást jósolnak a felmérés résztvevői a megújuló energiák szerepét illetően: a válaszadók 80 százaléka szerint a tradicionális megújuló energiaforrások, mint a víz, szél és a nap húsz éven belül támogatások nélkül is versenyképes lesznek. A kutatásban részt vevő vállalatok energiamixében a nem fosszilis energia aránya 2030-ra a jelenlegi 34-ről várhatóan 43 százalékra nő, ám még ez is távol van a globális felmelegedés 2°C-os korlátozásához szükséges, 2035-re előirányzott 58 százalékától. Szkeptikusak a vélemények a fosszilis üzemanyagok kivezetésének támogatását illetően a következő évtizedekben. Habár a célok ismertek, mégis a válaszadók közel fele szerint nem váltják be a reményeket 2030-ig az előirányzott energiahatékonysági programok. Véleményük szerint a befektetések középpontjában a gázfejlesztések lesznek fókuszban, köszönhetően Kína és egyéb gyorsan fejlődő országok növekvő keresletének.2030-ra az iparági szereplők gázfelhasználása várhatóan 29 százalékról 33 százalékra nő majd.

Az okos hálózat elterjedését szinte biztosra veszik a válaszadók és ez megváltoztatja versenystratégiájukat is. „A közműcégek többségének nagy kihívás lesz a felerősödő verseny a kisfogyasztói piacon. Új gondolkodásmódra, új CRM rendszerekre és akár új stratégiai partnerek lesz szükségük. 27 százalékuk attól tart, hogy fő versenytársuk a jövőben egy, az energiaiparon kívülről érkező, bejáratott márkanevű cég lesz más iparágból például a telekommunikációs
szektorból, vagy a pénzügyi szektorból”-mondja a PwC szakértője. Fontos továbbá kihangsúlyozni az elektromos autózás szerepét. A felmérésben résztvevő energiaipari szereplők kétharmada szerint a következő két évtizedben az elektromos autók jelentős részesedést és szerepet hasítanak ki a közlekedésből. Egyöntetű vélemény, miszerint mind fontosabbá válik a fogyasztói igény kielégítése és a verseny a fogyasztókért. Az igény szükségessé teszi az olyan fogyasztói menedzsment rendszerek használatát, mely jobban igazodik a mobil fogyasztói szokásokhoz és elősegíti a kereskedelmi cégekkel az együttműködést.

A változások és a módosuló földrajzi fókusz indukálják a terjeszkedési prioritások átalakítását, valamint a céges stratégiák megváltoztatását is. Így például válaszadók 40 százaléka tervez Kínában beruházást, szemben az európai 12 százalékkal. Megnő az iparágon belüli és a tőkeerős külső partnerekkel történő együttműködések jelentősége is. „Különösen fontos vélemény például számunkra, hogy az energetikai vezetők szerint a legnagyobb versenytársuk a jövőben nem a hagyományos energiaiparból fog kikerülni, hanem sokkal inkább már meglevő branddel és fogyasztói körrel rendelkező egyéb szektorokból.” – összegezte a várható jövőbeli iparági trendeket Osztovits Ádám.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.