Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 31. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Emelkedik a háziorvosok bevétele

Emelkedik a háziorvosok bevétele

Átlagosan négyszázötvenhatezer forint többlet érkezik novemberben a háziorvosi praxisokhoz, mivel 3,6 milliárd forinttal emelkedik a vonatkozó 2013-as előirányzat, így januárig visszamenőleg egyösszegű emelést kapnak. Pátri László, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke úgy fogalmazott, mindenütt megvan már a helye a többletnek, ám ezen túlmenően is számítanak a jövőben forrásbővítésre - írja a Magyar Hírlap.

Október 11-én hirdették ki azt a kormányrendeletet, amelynek köszönhetően 3,6 milliárd forinttal emelkedik a háziorvosi és háziorvosi ügyeleti ellátás idei előirányzata. A praxisok a november havi utaláskor egy összegben, januárig visszamenőleg kapják az emelést. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számításai szerint egy háziorvosi szolgálatra jutó havi átlagos bevétel negyvenötezer-hatszáz forinttal emelkedik, viszont tíz hónapra visszamenőleg jár a többletpénz, így mintegy négyszázötvenhatezer forint pluszjuttatás érkezik az érintetteknek. A Weborvos.hu cikke szerint azonban az összeget több tényező befolyásolja, így például a praxisok nagysága – tehát hányan jelentkeztek be az adott körzetbe –, de az is, hogy milyen az ellátott betegek korösszetétele. Hozzáteszik, emiatt jelentős eltérésekre lehet számítani, az OEP becslése szerint akár kétszáz- és hétszázezer forint között is ingadozhat az egy összegben kifizetett többletforrás nagysága.

Pátri László úgy nyilatkozott, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) kifejezetten üdvözli, hogy az alapellátásba ismét pluszjuttatás érkezik. A HGYE alelnöke szerint ez jól példázza a terület működési körülményeinek javítására irányuló kormányzati szándékot. „Természetesen a sokéves elmaradás ledolgozása nem megy egy lépésben, mivel az ügyeleti finanszírozás díjának rendezésében 2007 óta sokéves elmaradás halmozódott fel. Ennek ellenére minden pénzügyi segítség hozzájárul az ellátás biztonságának növeléséhez” – taglalta Pátri László.

Az alelnök szerint minden praxisban megvan már a helye a többletforrásnak, így tárgyi költségek vagy személyi kiadások körében is jól hasznosítható az összeg, ami átlagosan havi negyvenötezer forintot jelent. Pátri László úgy fogalmazott, ezen túl is számítanak pluszjuttatásokra az alapellátásban, mivel a tavalyi többlet meg tudta állítani a háziorvosi szolgálatok reálértékének csökkenését, tehát kedvező az intézkedések hatása.

„Annak idején úgy tekintettünk az emelésre, mint egy pénzügyi korrekciós folyamat elejére, az idei pedig ennek a metódusnak a következő lépése” – mondta az alelnök. Hozzátette, bíznak abban, hogy néhány év alatt kialakulhat az alapellátó szolgálatok munkáját és szakmai értékét megfelelően tükröző finanszírozási színvonal, ami vélhetően orvosolni fogja az elöregedéssel küzdő felnőtt- és gyermekellátás utánpótlásgondjait is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.