Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 03. 14:26, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Elutasította a bíróság Nyers Rezső keresetét nyugdíjpótléka megvonása miatt

Elutasította a bíróság Nyers Rezső keresetét nyugdíjpótléka megvonása miatt

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította Nyers Rezső keresetét, amelyet nyugdíjpótlékának a megvonása miatt nyújtott be. A Fővárosi Törvényszéknek az MTI megkeresésére küldött keddi válaszából kiderült: a nyugdíjpótlék megvonása miatt eddig egy esetben sem döntöttek a felperes javára.

Nyers Rezső - egyebek mellett - 1960 és 1962 között pénzügyminiszteri posztot töltött be, az MSZMP Központi Bizottságának évtizedekig, Politikai Bizottságának több évig volt a tagja, a rendszerváltás előtt közvetlenül pedig az állampárt elnöke is volt.
A Hír TV hétfőn arról számolt be, hogy elbukta kommunista nyugdíjpótlékát Nyers Rezső, aki vitatta, hogy érdemtelenné vált volna a pluszpénzre.
Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője kedden az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon "Ny. Rezső" közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránt indított pert a KIM ellen.
Az egyes nyugdíjak felülvizsgálatáról, illetőleg egyes nyugdíj-kiegészítések megszüntetéséről szóló törvény alapján hivatalból folytatott le felülvizsgálatot a KIM - idézte fel a szóvivő. Az eljárásban kijelölt öttagú szakértői bizottság széleskörű vizsgálat és tényfeltárás után megállapította, hogy a politikus az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében és a megtorlásokban játszott szerepe miatt a pótlékra érdemtelen. Ennek eredményeként megszüntette a jogosultságát a nyugdíj-kiegészítés helyébe lépő pótlékra - tudatta.
A határozat ellen Ny. Rezső jogi képviselője útján keresetet nyújtott be, kérve a határozat bírósági felülvizsgálatát és hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását. Arra hivatkoztak, hogy a határozat indokolásában nem szerepel, hogy a politikusnak milyen szerepe volt az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében vagy a megtorlásokban, és nem nevesíti azt, ami miatt - a nyugdíjkorrekciós törvényben foglaltakra tekintettel - a pótlékra érdemtelenné vált. Emellett azzal érveltek, hogy nem jelölte meg a határozat a döntés konkrét okát, nem derül ki belőle, hogy a szakértői vélemény milyen megállapításokat tartalmaz és az sem, készült-e a törvényben előírtaknak megfelelő szakértői vélemény - ismertette Póta Péter.
A KIM szerint nem sértettek jogszabályi rendelkezéseket, a szakértői bizottságnak a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság küldte el az összes olyan ember nevét, aki az 1990. május 1. előtti tevékenységével összefüggésben nyugdíj-kiegészítésben, illetve pótlékban részesült - írta a törvényszéki szóvivő. A bizottság tett javaslatot arra, hogy kinek az esetében indokolt a nyugdíj-kiegészítés helyébe lépő pótlék folyósításának a megszüntetése. A bizottság a politikusnak csupán az eljárás eredményét tartalmazó véleményét küldte meg jegyzőkönyv formájában. Ez alapján kétség nem merült fel, "tekintettel arra is, hogy köztudomású Ny. Rezsőnek a Magyar Szocialista Munkáspártban betöltött 1956 utáni vezető szerepe, és az ott kifejtett tevékenysége" - tette hozzá.
Póta Péter hangsúlyozta: a KIM a döntését a bizottság szakvéleménye alapján hozta meg, "az abban foglaltakat nem mérlegelhette, és nem is vizsgálhatta felül, csakúgy mint a bíróság sem".
A bíróság Ny. Rezső keresetét elutasította és arra kötelezte, hogy 15 napon belül fizessen meg a KIM-nek 30 ezer forint perköltséget. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.
A jogszabály szerint a pótlékokat azoktól - illetve azok özvegyétől - vonják meg, akik 1945 és 1949 között közreműködtek a demokratikus államberendezkedés felszámolásában; szerepet játszottak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében vagy az azt követő megtorlásokban, illetve 1948 és 1990. május 1. között titkosszolgálati tevékenységet folytattak.
Rétvári Bence a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára korábban arról tájékoztatott, hogy az erre vonatkozó határozatokat május 31-én postázták a 142 érintettnek. Titkosszolgálati tevékenység miatt 112, egyéb jogcímeken pedig 30 embertől vonták meg a pótlékot, amely 8-16 ezer forint havonta.
A Fővárosi Törvényszék szóvivője az MTI kérdésére azt is közölte kedden, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter által hozott határozat felülvizsgálata tárgyában a bíróságra tíz keresetlevél érkezett, és egy kivételével már valamennyi peres eljárás lezárult. Három esetben elutasították a felperes keresetlevelét, négyben a felperes elállása nyomán megszüntették az eljárást, egy keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül elutasítottak, egy eljárás pedig a felperes halála miatt félbeszakadt - írta Póta Péter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.