Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Május 30. 16:57, hétfő | Helyi
Forrás: InfoCegléd

Első Szent Kereszt Gála

Első Szent Kereszt Gála

A katolikus iskola nevének megváltoztatásával új nevet kapott a két évenként megrendezésre kerülő művészeti műsor is. Így lett A Mészáros Estből Szent Kereszt DIÁK gála.

Méltó lezárása volt a tanévnek az a két este május 27-28-án a Művelődési Ház színháztermében, amelyben a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola tanulói táncos, zenés, torna- és irodalmi produkciókban mutathatták meg tudásukat, ügyességüket.

Az előkészületek már egyes „műhelyekben” a tanév elején megindultak, mert mindenki tudta, hogy a rosta szerepét betöltő Ki mit tud-on jól kell szerepelnie ahhoz, hogy bekerülhessen a legjobbak közé. A márciusi válogató után a műsorszámokra csupán egy-két kisebb kiigazítás, csiszolgatás várt. Közben megtörtént a szülők mozgósítása a jelmez- és díszletkészítésben való segédkezésre.

Ezután következett a jegyárusítás, főpróba, a két est lebonyolítása, amelyben az iskola minden pedagógusa részt vett. 

A színházba érkező vendégeket Valkó Endre igazgató úr, Ondok Tamásné és Rajtáné Bártfai Andrea igazgatóhelyettesek fogadták nagy szeretettel.

Hagyománynak számít, hogy rajzkiállítás várja a színház előcsarnokában a vendégeket. Dr. Erdős Zoltánné tanárnő nagy gonddal válogatta és állította ki a rajzórákon készült alkotások közül a legszebbeket.  

Mindkét nap kedves jelenettel kezdődött az előadás, és gyerekszemmel nézhettük egy kicsit a világot. Láthattunk mesét az erdőről, a király bajuszára kötött csomóról, Hamupipőkéről német nyelven. Lúdas Matyi történetét is rendhagyó módon, a libák szemszögéből elevenítettük fel. Egyik tanítványunk modern, sci-fi mesét írt, hogy osztálytársaival együtt elmondja, milyen nehéz az élet a Föld nevű bolygón.  Belepillanthattunk a macskák időnként sanyarú, máskor irigylésre méltó életébe is.

Élvezhettük a német és hastáncot kedvelő, esernyővel bravúroskodó gyerekek, vagy a „kalózok”, „angyalok és ördögök” szerepét játszók táncát. Nem maradhatott el a tavalyi foci VB slágere, koreográfiája sem. A Tetz Alapfokú Művészeti Iskola tanulói is felléptek. Nagy sikert aratott két idén ballagó diákunk, akik a Restart CVSE Fitness szakosztály tehetséges versenyzői. Kicsik is szívesen választották a torna műfaját, szalaggyakorlattal színesítették az estet.

Az iskola egyházi arculata több darabban megmutatkozott. A Legyetek jók, ha tudtok című filmből egy jelenetet láthattunk. A család éve van, ezért Földi Lászlóné és Rácz Jánosné kis tanítványai a lelkileg gazdagabb családokért imádkoztak.

Mivel sokan szeretjük a zenét, táncot és a komoly mondanivalót egyszerre, így egy manapság nagyon népszerű, könnyű műfaj került a műsor végére. A musicalek korában volt miből válogatni, de hogy a József és testvérei című darabra esett a választás, katolikus iskola lévén, nem véletlen. Bogádiné Velkey Katalin magyar-ének szakos tanárnő és Tóth Péter Lászlóné tánctanár rendezte, tanította be.

Most is igaznak bizonyult az az állítás, hogy minél többször látunk és hallunk egy jó előadást, annál jobban elnyeri a tetszésünket, annál több részletre figyelünk fel, annál jobban megszeretjük a szereplőket. Így történt ez az est fénypontjával is.
 

Szerencsénk volt a főpróbával együtt háromszor is végignézni a modern köntösbe öltöztetett bibliai történetet. József és testvéreinek sorsát közel hozta a gyerekekhez a modern feldolgozás. Szívesen vállalták a próbákat, a sok-sok gyakorlást, nem jutalomért vettek részt benne, hanem a szereplés öröméért. Értéket adhattak. S megvalósult egy álom, létrejött egy olyan színvonalas produkció, amiről csak szülő, pedagógus a gyerekének, tanítványának álmodhat. S ezért nem vár semmit, s mégis kap: őszinte gyermeki mosolyt, csillogó szemeket, boldogságot …

Aki nem láthatta, bepótolhatja június 15-én a Jazz Café kertmegnyitóján.

Köszönet mindazoknak a pedagógusoknak, gyerekeknek, szülőknek, akik áldozatos munkájukkal elősegítették az est sikerét. 

Szűcs Zita

Fotó: Kisfaludi István
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció