Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 24. 13:52, péntek | Helyi
Forrás: infoCegléd

Első kézből

Első kézből

Termelői piac nyílt Cegléden.

A Ceglédi önkormányzat hozzájárulásának, valamint két helyi termelő összefogásának köszönhetően augusztus 23-tól minden csütörtökön délután 15 és este 18 óra között termelői piac várja hazai ízekre vágyó vásárlóit a Kossuth téri piactér külső részén.


A piacon magyar zöldségeket, gyümölcsöket és egyéb élelmiszereket árusíthatnak a magyar ős- és helyi, valamint környékbeli kistermelők.

A cél, hogy a jó minőségű, egészséges magyar termékeket minél több helyen, közvetlenül a termelőtől lehessen megvásárolni, élénkítve ezzel a magyar mezőgazdaságot. A minőségi, hazai és nyomon követhető termékek népszerűsítése és hozzáférhetővé tétele mellet fontos szempont még a termékek útjának lerövidítése. Azaz, hogy a termelőtől a vevőig a lehető legrövidebb és leggyorsabb úton jusson el az áru. A kereskedői lánc ugyanis gyakran indokolatlanul hosszú, egy szakmai körökben ismert élelmiszerkilométer-mutató szerint például egy csomó sárgarépa átlag csaknem 2000 km-t utazik a konyhakerttől a háziasszony kosaráig, miközben az ára csak emelkedik, a felesleges csomagolóanyagokról már nem is beszélve. Szerencsére egyre inkább növekvő piaci tendencia, hogy a vevők többsége a bizonytalan eredetű külföldi helyett a magyar árukat keresi a piacokon és az üzletekben egyaránt.


A Magyar Piac Szövetkezet szervezésében az első magyar termelői piacot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adta át tavaly augusztusban Budapesten, Kőbányán. Azóta több termelői piac is nyílt az országban.

A szervező Cigle Hagyományéltető Egyesület kezdeményezéséről a termelői piacot megnyitó Földi László polgármester is elismerően beszélt, és reményét fejezte ki annak fejlődése és felvirágzása iránt.

Az árusoknál a magyar zöldségek, gyümölcsök mellett sajtokat, lekvárokat, sőt még feldolgozott húskészítményeket is vásárolhattak az érdeklődök.

fotó: Kisfaludi István

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció