Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Október 20. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elektromos alsóneművel a felfekvések ellen

Elektromos alsóneművel a felfekvések ellen

Új, elektromos fehérneműt fejlesztettek ki a kutatók a hosszan fekvő betegek számára a felfekvéses sebek elkerülése érdekében. Az eszköz úgy működik, hogy enyhe áramütésekkel serkenti a vérkeringést - számol be a BBC.

A felfekvés hosszan fekvő betegeknél alakul ki, s oka, hogy a páciens hosszan fekszik mozdulatlanul egy bizonyos testhelyzetben, ezért a nyomáspontok nem jutnak megfelelő vérellátáshoz, és fekélyek alakulnak ki a bőrön. Az idősek különösen veszélyben vannak, mivel a kor előrehaladtával a vérkeringés hatásfoka amúgy is gyengébb.

Ennek elkerülésére kanadai tudósok elektromos fehérneműt fejlesztettek ki, amely enyhe áramütésekkel serkenti a vérkeringést, így megelőzi a felfekvéses sebek kialakulását.

A kutatók egy hónapon át 37, gerincsérülés miatt mozgásképtelen beteget napi 12 órán keresztül stimuláltak tízpercenként tíz másodpercen keresztül. Az új eszköz ígéretesnek tűnik, ugyanis az eredmények azt mutatták, hogy a kezelés ideje alatt egyik betegnél sem alakult ki felfekvés.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy még szélesebb körű vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mennyire képes megelőzni a felfekvéseket az elektromos alsónemű a felfekvéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.