Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2016. Október 09. 15:00, vasárnap | Helyi

Egyre többen vannak a Dühöngőben

Egyre többen vannak a Dühöngőben

Véget ért a 2016/2017-es Ceglédi Dühöngő Bajnokság őszi fordulója.

A városban nagy népszerűségnek örvendő amatőr, lakótelepi futball bajnokság már a harmadik kiírásánál tart 2015-ös indulása óta és több kiegészítő rendezvénnyel egészült már ki. A Ceglédi Dühöngő Bajnokság második évének végéhez közeledve Kőházi Ádám szervezővel beszélgettünk a rendezvénnyel kapcsolatban.

Ugyan sokszor volt már szó róla, de utoljára pár szóban mesélj nekünk a Ceglédi Dühöngő Bajnokság elindulásáról.

👦 A Ceglédi Dühöngő Bajnokság 2015. február 27-én indult, egy lakossági kezdeményezésből. Az egyik Köztársaság utcai dühöngőben focizó gyerekeknek támadt némi összetűzése az egyik közeli lakóval, aki nem nagyon örült a gyerekek sportolási kedvének és több alkalommal zavarta őket, elvette a labdájukat. Ennek apropóján a lakótelepi közösség és területi képviselőjük rendeztek egy szervezett, közös focizást, amiről és magáról a kialakult helyzetről egy újság cikk is született.Az újságíró Kőhalmi Dezső kereste meg Jezerniczky Attilát a város sport koordinátorát egy bajnokság ötletével. Attila, aki a Pest Megyei Szabadidősport Szövetség ügyvezető elnöke is, szervezetével korábban nyert egy pályázaton a Ceglédi Dühöngő Bajnokságra, így pár hét alatt az „ötletből” valóság lett.Attila kérte fel Dengi Zsoltot és engem a bajnokság lebonyolítására és szervezésére.

Milyen volt a bajnokság fogadtatása és lebonyolítása?

👦 Az első alkalommal még mi sem tudtuk mire számítsunk, de abban biztosak voltunk, hogy az én céges hátteremet kihasználva a Facebook-ra fogjuk helyezni a kommunikációnkat és ott fogjuk szervezni a csapatokat és tartani velük a kapcsolatot. Aztán jöttek szépen sorban a nevezések, de igazából a nevezési határidő lejárta előtti utolsó két éjszaka indultak be igazán a jelentkezések. Végül 21 csapat nevezett a négy szombaton át tartó bajnokságra, amit akkor még a két Köztársaság úti dühöngőben bonyolítottunk le. A csapatok létszáma meghaladta az elképzeléseinket, a lebonyolítás pedig sikeres volt, a csapatok élvezték a bajnokságot és már az utolsó forduló mérkőzései közben érdeklődtek a folytatásról.

A Ceglédi Dühöngő Bajnokság jövője tehát akkor garantálva volt?

👦 Ez nem volt ilyen egyszerű, ezért akkor még nem is tudtunk konkrétumokat mondani a csapatoknak. Fontos volt számunkra, hogy a bajnokság ingyenes maradjon, ne kelljen nevezési díjat kérnünk. Ehhez viszont anyagi támogatásra volt szükségünk. Az önkormányzat a város lakóinak nyújtott ingyenes sportolási lehetőségek keretében (Nyitott Tornaterem Program) a dühöngő bajnokság feltételeit is biztosítja, amit ezúton is köszönök a résztvevők nevében. Melléjük csatlakozott néhány helyi vállalkozás, akik ajándék felajánlásokkal támogatták a rendezvényt. A dolgok pedig innentől már beindultak.

Méghozzá nagy lendülettel, hiszen a Dühöngő Bajnokság, már nem csak a betonon focizásból áll.

👦 Ez így van, még akkor is, ha továbbra is ez az alapja. A második Ceglédi Dühöngő Bajnokságot már őszi-tavaszi lebonyolításban rendeztük meg, mint egy igazi profi pontvadászatot. Valamint igyekeztünk a lebonyolítás és a szabályok tekintetében is komolyodni. Ennek tükrében egy játékos nem játszhatott egyszerre több csapatban, korlátoztuk a játékosok létszámát egy csapaton belül, valamint az igazolt játékosok számát is meghatároztuk. Az új bajnokságban 18 csapat vett részt és közben egyre több emberhez jutott el a hírünk, így meghívást kaptunk a 2015-ös Laska Fesztiválra, mint kísérő rendezvény, ahol idén is részt vettünk. És, hogy kerek legyen a történet decemberben terembe vonultunk és megszerveztük a Winter Cup elnevezésű bajnokságot. Így most már minden évszakban van egy rendezvényünk. Közben a foci mellett most már kosárlabda bajnokságot és a Laska Fesztiválon strandröplabda bajnokságot is szervezünk. A rendezvényeink keretében a 2016-os évben 160-180 fő sportolt aktívan a városban. Nem beszélve a kiemelt rendezvényünkről a Mini EB-ről, amin 24 csapat indult el, 160 játékossal, 5 városból.

A bajnokság tehát folyamatosan fejlődik és még mindig töretlenül sikeres. Hogy álltok az idei kiírással?

👦 A 2016/2017-es bajnokságra jelentős változtatásokat vezettünk be, aminek az elmúlt időszakból származó tapasztalataink szolgáltak alapul. A csapatok létszámát 10 főre emeltük és megváltoztattuk a lebonyolítást is. Eddig az volt a gyakorlat, hogy a bajnokságnak van egy alap fordulója két csoporttal, ahonnan a legjobb négy-négy helyezett továbbjut és egyenes kieséses szakaszban mérkőztek meg egymással. A mostani bajnokság egy alapszakaszból áll, ahol mindenki megmérkőzik mindenkivel, majd egy alsó és felsőházi rájátszás után derül ki, hogy ki lesz a III. Ceglédi Dühöngő Bajnokság győztese. A mostani bajnokságból az őszi négy forduló már lezajlott, jövő tavasszal folytatódnak a küzdelmek. Addig is decemberben jön a Winter Cup, amire a nevezés novemberben indul.

Mit kell tudni a bajnokságban focizó játékosokról? Mindannyian ceglédiek?

👦 Igen, zömében ceglédi fiatalokról beszélhetünk, általában a 18-25 éves korosztályból. 99,9%-ban srácok kergetik a labdát, de nagyon büszkék vagyunk rá, hogy van egy hölgy futballistánk is. Kiemelném, hogy a fiúk is örülnek, hogy egy lány is van a dühöngős csapatban, ezt mutatta az is, amikor a Winter Cup-on Szabina megszerezte első gólját és percekig ment az őrjöngés, meg a tapsolás. Szép pillanat volt. Visszatérve, hogy honnan érkeznek a játékosok, a helyiek mellett Törtelről, Jászkarajenőről, vagy Csemőből is érkeznek a srácok, de a Winter Cupra például érkeztek már Budapestről is. Akiket nagyon hiányolok, hiányolunk a pályáról az az idősebb korosztály, akikről tudjuk, hogy szintén szoktak a dühöngőkben focizni, de a mi rendezvényeinken még nem jelentek meg eddig.

További részletek a Ceglédi Dühöngő Bajnokság hivatalos Facebook oldalán. Novemberben pedig jelentkezzetek a Winter Cupra!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására